Клубовете от Висшата лига се вдигнаха на протест срещу сделката за продажбата на Нюкасъл от Майк Ашли на Саудитска фондация срещу 300 милиона паунда. Отборите са поискали спешна среща с управата на Лигата, за да дискутират казуса през следващата седмица.

Ядосаните клубове няма да могат да провалят сделката на годината. Те обаче искат да получат отговори какво се е променило, за да бъде разрешена продажбата на „свраките“ в четвъртък.

 efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Протестът е воден от президента на Тотнъм Даниел Леви, а грандовете Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Арсенал също са сред водещите противници на сделката.

Само преди месеци първоначалният опит на саудитците да купят Нюкасъл беше отказан, тъй като цялостната операция не отговаря на установените правила на Висшата лига. Именно това е причината на останалите да клубове да търсят отговор на въпроса за промените, които са довели до бързото осъществяване на продажбата.

Изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс и президентът на първенството Гари Хофман са получили жалби от останалите 19 клуба, още при първия опит на арабите да придобият Нюкасъл през март 2020 г., когато така и не се стигна до сделка.

Според авторитетният в. „Гардиън“, ръководителите на останалите клубове се опасяват, че пристигането на нов мощен милиардер във Висшата лига ще доведе до ново повишаване на заплатите и цените на играчите.

Един от новите силни хора в Нюкасъл Аманда Стейвли беше категорична, че клубът ще влезе в битка за купуване на футболисти от световна класа. Целта пред „свраките“ е спечелване на световната титла. Счита се, че първата важна крачка ще бъде направена със смяна на мениджъра Стив Брус. Топфаворит е Антонио Конте, но друг силен вариант е Греъм Потър, който впечатлява с работата си в Брайтън.