Битката за титлата в Примера дивисион вече е сред основните теми в разговорите на футболните запалянковци. Широко се обсъжда сриването на Барселона и възраждането на Реал (Мадрид). В цялата сметка Атлетико (Мадрид) се явява аутсайдер в битката за първото място, въпреки че тимът на Диего Симеоне е равен по точки с каталунците и има една точка повече от градския си съперник.

Малцина обаче отбелязват, че зад постоянното иначе представяне на Атлетико (Мадрид) в последно време стои едно истинско възкресение. Това възкръсване съвпадна с католическия Великден. През тази година той беше отбелязан на 27 март. По това време разликата между Барселона и Атлетико (Мадрид) беше девет точки.

След това каталунците наредиха три поредни загуби и отпадане от „дюшекчиите“ в Шампионската лига, докато тимът от „Висенте Калдерон“ наниза три последователни победи и отстрани Барса в най-престижния клубен турнир в Европа. Серията на Атлетико съвпадна с възкресението в играта на Фернандо Торес и Коке. Особено със събуждането на 24-годишния халф, който след католическия Великден напълно оправда второто си име. Пълното име на Коке е Хорхе Ресуресион Меродио, а второто му име се превежда като Възкресение.

Преди това играта на Коке страдаше. Халфът изглеждаше бавен, пасовете неточни, а от успешните му изпълнения на статични положения нямаше и следа. Заради спадането на формата му се появиха възгласи, че 24-годишният продукт на клубната академия трябва да загуби титулярното си място. Диего Симеоне обаче запази вяра в качествата на Коке.

И в последните седмици халфът се отплати за доверието. Той сякаш възвърна формата си от шампионския сезон 2013/14 и направи осем асистенции във всички турнири (7 в Примера дивисион и една в Шампионската лига). По този начин излезе на първо място в класацията по голови подавания в испанския шампионат с 13 асистенции. Последните му три мача обаче са направо убийствени за съперниците. Първо подаде за гола на Фернандо Торес на „Камп Ноу“ срещу Барселона (1:2) в Шампионската лига, а след това беше безмилостен срещу Еспаньол, където вкара един гол и записа две асистенции.

В неделя срещу Гранада (3:0) откри резултата в 15-ата минута, а в 59-ата подаде за попадението на Фернандо Торес.
Всъщност Хлапето също преживява ренесанс на кариерата си, който съвпадна с възраждането на Коке. 32-годишният нападател е под наем от Милан до края на сезона и само допреди три седмици се твърдеше, че няма да се правят опити за задържането му в Атлетико (Мадрид). Сега обаче ситуацията се преобърна на 180 градуса.

Фернандо Торес чака цели шест месеца, за да вкара своя гол № 100 за клуба, след като 99-ият беше реализиран през септември. Юбилейното попадение падна в началото на март, а оттогава Хлапето има цели 7 гола за 12 мача във всички турнири, като се разписа във всяка от последните си четири срещи за „дюшекчиите“.

С влизането на Коке и Фернандо Торес преследването на титлата изглежда постижима цел за Атлетико (Мадрид). Да не забравяме, че и Антоан Гризман се разписва изключително често. Днес на тима на Диего Симеоне предстои трудно гостуване на Атлетик (Билбао), но мачът започва 45 минути след двубоя на Барселона срещу Депортиво (Ла Коруня) на „Риасор“. Това дава шанс на 45-годишния специалист за достатъчно време за реакция, ако нещата не вървят добре за отбора му на „Сан Мамес“.

Самият Симеоне коментира шансовете на тима си за нова шампионска титла, след като доскоро избягваше да говори по темата. Той обяви, че Атлетико (Мадрид) може да спечели златните медали при следното условие: „Победи, победи и само победи!“ Всъщност това е цитат на клубната легенда Луис Арагонес, но думите на Мъдреца от Орталеса добре пасват за ситуацията, в която се намират „дюшекчиите“. Пет кръга преди края на първенството мечтата на феновете за нова титла изглежда достижима. Всичко зависи от представянето на отбора и малко помощ от страна на съдбата и съперниците на Барселона и Реал (Мадрид).
Джоузеф УОКЪР, ESPN

 Резултати, програма и класиране в Испания - ТУК !!!