Байерн ще се изръси с близо 90 милиона евро за услугите на немския национал Марио Гьотце, който ще смени екипа на Борусия (Дортмунд) с този на бавараците от 1 юли.

Сензационният трансфер бе обявен от таблоида „Билд”, а няколко часа по-късно и от двата клуба. Очаква се това да бъде най-скъпата сделка в историята на Бундеслигата.

През януари 20-годишният халф обяви, че при никакъв случай няма да напусне Дортмунд преди 2014 година. В края на февруари обаче от Байерн се свързват с Гьотце, който е номер 1 в списъка с трансферни цели на бъдещия треньор Хосеп Гуардиола.

Другите цели в списъка на баварците при провал на преговрите с Гьотце са били бразилската звезда Неймар от Сантос и 19-годишния талант на Шалке 04 Юлиан Дракслер. Гьотце обаче решил, че иска да играе за Байерн и най-вече под ръководството на Гуардиола.

Трансферът става факт в точно този момент преди полуфиналите на Шампионската лига, защото в освобождаващата клауза към договора му с Дортмунд е записан краен срок 30 април 2013 година. Ако Гьотце и Байерн не бяха обявили трансфера дотогава, всичко можеше да пропадне. По информация на „Билд” Гьотце е подписал договора си с Байерн още преди седмица.

Резултатите от преговорите:
- Гьотце подписва с Байерн 4-годишен договор до лятото на 2017 година
- Халфът ще получава между 10 и 12,5 милиона евро на година (основна заплата плюс премии при успехи). Това прави за 4 години до 50 милиона евро.
- Трансферната сума за него е в размер на 37 милиона евро, записани като освобождаваща клауза в договора на Гьотце с Дортмунд до лятото на 2016 година
- Всичко това прави почти 90 милиона евро, които Байерн ще инвестира в новото си попълнение