Байерн приема Манчестър Юнайтед в 1/4-финален реванш на Шампионската лига. Първата среща на “Олд Трафорд” преди седмица не излъчи победител – 1:1.

Най-важният въпрос е дали баварците ще се справят без проблеми със своя съперник или ще си създаде проблеми. Логиката подсказва, че немският тим ще се класира за полуфиналите, тъй като първо е в страхотна форма и второ - Юнайтед е далеч от силните си времена, намирайки се в огромна криза.  
 
Байерн ще бъде без трима от ключовите си полузащитници. Най-важният от тях е Бастиан Швайнщайгер, който вкара изравнителния гол в първия мач, след това получи червен картон и е наказан за днешния двубой. Другите двама са Хави Мартинес (наказан) и Тиаго Алкантара (контузен).
 
Участието на Уейн Рууни е под въпрос, но нападателят на Манчестър Юнайтед пристигна в Мюнхен със съотборниците си и дори се очаква да играе. Той обаче едва ли ще бъде в нужната форма заради здравословното си състояние. Заради контузия на ръката под въпрос е и участието на Ашли Йънг. Като добавим отсъствието на две ключови фигури - Ван Перси и Фелайни, Юнайтед става още по-уязвим. Левият бек Патрис Евра е възстановен и може да се появи на терена, след като пропусна първия мач заради наказание и контузия на коляното. Това обаче едва ли е утеха за феновете на тима.
 
КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Пеп Гуардиола (Байерн): “Очаквам да ни контраатакуват и да създават опасности след статични положения. На нас ни предстои мач със значението на финал. Става въпрос за битка на живот и смърт.”
 
Дейвид Мойс (Манчестър Юнайтед): “В последните години често сме виждали мачове в Шампионската лига, в които единият отбор изчаква и играе търпеливо и след това прави удар. Няма нищо срамно, че в първия мач играхме по този начин. Тактически се справихме много добре. Във втория мач обаче ще подходим различно.”
 
 
байерн_1.jpgБайерн – Манчестър Юнайтедюнайтед_1.jpg
(в първия мач 1:1)
 
От 21:45 часа
1_33.jpg
Мюнхен, „Алианц Арена“
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Байерн: Мануел Нойер, Рафиня, Жером Боатенг, Данте, Давид Алаба, Филип Лам, Тони Кроос, Ариен Робен, Марио Гьотце, Франк Рибери, Томас Мюлер
Контузени: Том Щарке, Лукас Редер, Холгер Бадщубер, Диего Контенто, Тиаго Алкантара
Наказани: Бастиан Швайнщайгер, Хавиер Мартинес
На картон от наказание: Марио Манджукич
 
Манчестър Юнайтед: Давид де Хеа, Фил Джоунс, Рио Фърдинанд, Неманя Видич, Патрис Евра, Дарън Флетчър, Майкъл Карик, Антонио Валенсия, Шинджи Кагава, Уейн Рууни, Дани Уелбек
Контузени: Рафаел да Силва, Маруан Фелайни, Робин ван Перси
Наказани: няма
На картон от наказание: Рио Фърдинанд
 
 
Баланс: 10 мача, 3 победи за Байерн, 5 равенства, 2 победи за Манчестър Юнайтед, г.р. 13:12
 
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Манчестър Юнайтед не допусна гол в пет от деветте си досегашни срещи в Шампионската лига през този сезон
* След успешния финал през 1999 г. Манчестър Юайтед спечели само един от седемте си мача срещу Байерн в Шампионската лига – 3 равенства и 3 загуби. В историята си Юнайтед няма победа над баварците в Мюнхен
* “Червените дяволи” вкараха гол във всеки от 15-те си мача в турнира с германски отбори, но последният немски тим, който не допусна попадение срещу Юнайтед беше Байерн (през 2002 г.)
* Байерн не успя да вкара гол само в един от последните си 28 мача в Шампионската лига, но това беше срещу английски тим – Арсенал през март 2013 г.
* Баварците записаха шест победи и две равенства в последните си шест мача от елиминационна фаза на Шампионската лига, но последното им поражение на такава фаза в турнира беше от английски отбор – 0:2 срещу Арсенал през март 2013 г.
* Нито един отбор не е спечелил повече дузпи през този сезон на Шампионската лига от Байерн – 4, но германският гранд вкара само две от тях
* Ариен Робен спечели и четирите дузпи за Байерн. Няма играч в ШЛ с повече от две спечелени дузпи през този сезон
* Франк Рибери е създал повече голови положеия от всеки друг футболист в Шампионската лига през този сезон - 23
* Червените дяволи спечелиха само едно от последните си шест гостувания в Шампионската лига (3 равенства и 2 загуби), но този успех беше постигнат в Германия – 5:0 срещу Байер (Леверкузен)
* Байерн не успя да спечели само 4 от последните си 18 мача в Шампионската лига на “Алианц Арена” (14 победи, 2 равенства, 2 загуби), но и четирите срещи бяха срещу английски отбори. Единият от тези случаи беше финалът на турнира през 2012 г., когато баварците загубиха от Челси след дузпи
* През този сезон Байерн има средно 69,8% притежание на топката в мачовете си от Шампионската лига, като преди седмица на “Олд Трафорд” този показател беше 74,2% в полза на баварците