Националният отбор на Еквадор, част от който е звездата на ЦСКА Жорди Кайседо, може да бъде изваден от участие на Мондиал 2022. От Чилийската футболна федерация са се обърнали към Дисциплинарната комисия на ФИФА за разследване по подозрение за неправомерна картотека на еквадорския играч Бирон Кастийо. 

Според чилийската страна Кастийо е играл за националния отбор на Еквадор с фалшив акт за раждане и фалшиво гражданство в световните квалификации в зона Южна Америка.

Чилийците твърдят, че разполагат с доказателства, че Кастийо е роден в Колумбия, а не в Еквадор, освен това се твърди, че играчът е с три години по-възрастен от посоченото в документите му.  В акта му за раждане пише, че е роден в Хенерал Виямил Плавас, Еквадор на 10 ноември 1998, но всъщност се е появил на бял свят на 25 юли 1995 в Тумако, Колумбия според чилийците.

Чили настоява да бъдат отнети 8 точки на Еквадор, а това ще означава място на финалите за Чили.

Ако ФИФА направи това, националният отбор на Чили ще се изкачи на четвърто място в класирането на квалификационния турнир и ще заеме мястото на Еквадор във финалната фаза на Световното първенство.

Случаят с Кастийо е бил разследван преди няколко години в Еквадор, но е решено играчът да играе за националния отбор. Защитникът дебютира за националния отбор през септември 2021 г. в мача от квалификациите за Световно първенство 2022 срещу Парагвай (2:0).

Еквадор зае 4-то място в квалификациите в зона Южна Америка и директно достигна до финалния етап на Мондиала. Отборът е в група А с домакина Катар, Сенегал и Нидерландия.