ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Изправеният пред криза генерален директор на BBC Тим Дейви категорично заяви, че няма да подаде оставка заради последиците от отстраняването на футболната легенда Гари Линекер от предаването "Мач на деня". Иън Райт, Алън Шиърър, Джърмейн Дженас, Алекс Скот, Марк Чапман и Мика Ричардс отказаха да водят на фона на случилото се.

62-годишният Линекер бе свален от екран в петък, след като сравни  правителствения законопроект за нелегалната миграция  с „Германия от 30-те години на миналия век“.

Спорът за свободата на словото предизвика масово напускане на водещите – потопи предаването „Мачът на деня“ в хаос, а другото "Футболен фокус“ ​​беше спряно от ефир.

Но въпреки касапницата, погълнала финансираната от данъкоплатците телевизия, непокорният генерален директор Тим Дейви каза, че няма да се оттегли, описвайки случилото се бедствие като „труден ден“ и извинявайки се за прекъсването на спортните програми на BBC.

„Съжалявам, че публиката е засегната и не е получила програмата. Като запален спортен фен знам, че такъв пропуск е истински удар и съжалявам за това. Работим много усилено, за да разрешим тази ситуация и да се уверим, че излизаме в ефир“, заяви босът от екрана на телевизията.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Попитан дали съжалява за начина, по който се е справил с това, той каза: „Взехме решения и аз взех решения въз основа на истинската страст към това какво е BBC, много е трудно. Това е този баланс между свободата на словото и безпристрастността. Честно казано не вярвам, въпреки многото коментари, че става дума за ляво или дясно – става дума за нашите способности. Ние сме яростни защитници на демократичния дебат, свободата на словото, но с това идва необходимостта да създадем безпристрастна организация. Трябва да се борим за това в този свят, спокойно, рационално да се борим за BBC, която наистина защитава свободата на словото“, добави Тим Дейви и не потвърди дали е разговарял с г-н Линекер през последните 24 часа.

„Всички искат спокойно да се разреши ситуацията. Гари Линекер е най-добрият в бизнеса - това не е за дебат", завърши директорът на телевизията.

И докато неговият работодател се бореше с пожари на всички фронтове, Гари Линекер днес отдели време, за да гледа любимия си Лестър срещу Челси при загубата с 1:3 на стадион "Кинг Пауър". Легендата беше заснет да гледа "лисиците" заедно с един от синовете си и изглеждаше усмихнат, въпреки че любимците му загубиха.

Кризата достигна своя връх късно в събота, когато премиерът Риши Сунак се намеси в скандала, като каза, че отстраняването на водещия е проблем за BBC, а не за него. Г-н Сунак каза, че спорът за свободата на словото не засяга правителството. Той добави, че уважава това, че „не всеки винаги ще се съгласи“ с политиките на правителството, а накрая похвали г-н Линекер за това, че е „страхотен футболист и талантлив водещ“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК