Година и няколко месеца след смъртта на аржентинския футболист Емилиано Сала бяха разпространени шокиращи разкрития за правоспособността на пилота и лиценза, който е притежавал самолетът преди трагичния полет от Нант за Кардиф.

Нито пилотът, нито самолетът са притежавали необходимите документи за извършване на търговски полети, сочи последното проучване на агенцията, занимаваща се с разследване на самолетни катастрофи във Великобритания.

Пилотът Дейвид Иботсън е бил далтонист и не е имал право да практикува нощни полети, а свидетелството му удостоверявало правото да управлява едномоторен самолет и то също е било изтекло три месеца преди трагедията с футболиста.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Загубил е контрол над самолета по време на завой при ръчно управление. Самолетът се е разбил по време на полета, в който е маневрирал с прекалено висока скорост. Пилотът вероятно се е отровил с въгледорен оксид", съобщават от звеното за разследване на въздушните инциденти.

Както е известно, футболистът загина при самолетна катастрофа в края на януарския трансферен прозорец, докато пътуваше за Кардиф. Малко преди това аржентинецът премина в уелския клуб от Нант с най-скъпия трансфер в историята на „сините птици“. Тялото на Емилиано Сала бе открито, но не и това на пилота.