Германският футболен съдия Феликс Цвайер обясни в ефира на националната телевизия ZDF гафа по време на мача между Фрайбург и Байерн, спечелен от баварците с 4:1.

Както е известно, за броени секунди грандът от Мюнхен беше с 12 играчи на терена, а след това главният съдия Кристиан Дингерт прекъсна двубоя. Самият Цвайер беше ВАР на срещата и коментира причините за грешката и обяви, че не очаква да има последици за Байерн.

„Тук не може да става дума за сравнение с коментирания вече параграф 17, абзац 4 от правилата на Германския футболен съюз. Той касае ситуация, когато в мача участва играч, който не е вписан в протокола. Става дума за футболист от групата за мача, който е бил на терена само някакви секунди. Тази ситуация също е описана в правилника, но няма категорична насока как да се действа“, заяви 40-годишният Цвайер, който през 2005 г. беше част от корупционния скандал с рефера Роберт Хойцер.

„Освен това четвъртият съдия беше дал сигнал за нередността по радиоапаратурата, а и играчът на Фрайбург Шлотербек също индикира за проблема. Всичко се случи заради грешно показан номер на играча, който трябва да бъде заменен. Четвъртият съдия направи грешка с табелката при двойната смяна и затова Коман остана на терена, когато в игра влезе Забицер. В такива ситуации четвъртият рефер носи отговорността за коректното извършване на смените и да следи дали играчът е напуснал терена“, допълни реферът.