Атлетико (Мадрид) се завърна на испанския връх, след като спечели за десети път в историята си шампионската титла на Примера дивисион. В директен сблъсък за първото място "дюшекчиите" завършиха наравно 1:1 с основния си конкурент Барселона. По този начин Атлетико събра 90 точки, докато "каталунците" останах с три по-малко. Така мадридчани ликуват като първенец на Испания за първи път от сезон 1995/96.

Двубоят започна изключително динамично. Независимо от факта, че гостите се нуждаеха само от точка, те атакуваха. Но нямаха шанс да отбележат. Шанс, какъвто се откри пред домакините в 34-ата минута. От малък ъгъл отдясно Алексис Санчес се възползва от сваляне с гърди на Лионел Меси и прати топката право в горния десен ъгъл на Куртоа за 1:0. До почивката Атлетико натисна, но центриранията им пред вратата на Пинто не водеха до желания резултата.

Началото на второто полувреме започна с натиск на гостите от Мадрид. Първо бе нацелена гредата, а след това Диего Годин възстанови равенството. След центриране от корнер защитникът надскочи всички на втора греда и с кинжален удар с глава опъна мрежата на вратата за 1:1.

Това принуди Барса да атакува с всички сили. Атлетико действаше на контраатака. Въпреки постоянните центрирания и комбинации на домакините сериозна работа за Куртоа нямаше. В 57-ата Лионел Меси отбеляза, но попадението бе отменено. Натискът на каталунците се засилваше с наближаване на края на редовното време. В 78-ата минута пък Пинто действа решително, след като изби с крак опасен удар към своята врата.

Гостите не рискуваха да търсят втори гол. Целият отбор бе в своята половина и бранеше вратата си. Стражът Пинто, за когото това бе последен мач като играч на каталунците, също се включи в нападение. Дори и той не успя да помогне на Барса да стигне до втория гол, с който да попречи на Атлетико да стане шампион за първи път от 18 години.



БАРСЕЛОНА - АТЛЕТИКО (МАДРИД)
  1:1
1:0 Алексис Санчес (34), 1:1 Диего Годин (49)
Барселона, ст. "Камп Ноу"
Съдия: Антонио Матеу


0.barc_atl.jpg