Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Малките тайландски футболисти и техният треньор, които бяха блокирани в наводнена пещера, дадоха първата си пресконференция. Те застанаха пред медиите веднага, след като бяха изписани от болницата. Част от тях признаха, че се страхуват да се приберат у дома.

„Посещението в пещерата беше част от тренировката. Когато стигнахме до нея не бях сигурен дали да влизаме. Попитах момчетата дали искат, тъй като знаех, че ще е тъмно и влажно, а на места ще трябва да се плува. Всички се съгласиха. Мислех, че ще останем около час и след това ще се приберем. Не носехме нищо със себе си, нито допълнителни дрехи, нито храна“, обясни треньорът Екапол Чантавонг.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Всички са оставили своите велосипеди и футболни обувки пред входа на пещерата. След това едно момче скочило във водата, а останалите го последвали, обясниха от отбора. Всички очаквали да се приберат съвсем скоро. В същото време обаче започнал поройният дъжд, който много бързо блокирал изходите и наводнил пещерата.

„Когато входът беше залят, трябваше да намерим друг изход. Катерехме се по скалите. Стигахме до височина от 3-4 метра, за да сме над водата. След това видяхме едно кално островче и се добрахме до него. Оказа се, че сме на четири километра навътре в пещерата“, разказа 13-годишният Панумас Саенгдее.

„Пиехме от водата, която се стичаше по скалните стени. Беше чиста и на вкус като питейната вода“, допълни 16-годишният Порнчай Кхамлуанг.

Изключително любопитен момент е била появата на двамата британски водолази, които на деветия ден намериха футболния отбор в пещерата.

„Не бяхме сигурни дали е истина. Спряхме да говорим и започнахме да се ослушваме. Оказа се, че всичко е истина. Аз лично бях шокиран. Когато от водата се видя светлина от фенерче и се появи първият водолаз, се изненадах, че е британец. Толкова бях шокиран, че го попитах: „Здравейте, мога ли да Ви помогна“, а той идваше да помогне на нас“, обясни 14-годишният Адул Самон.

„Бях уплашен от случващото се. Но смешното е, че повече ме беше страх да се прибера, защото майка ми щеше да вдигне скандал“, обяви с усмивка 13-годишният Монгкол Боонпиам.

„Извинявам се на родителите си за причините притеснения. Знам, че когато се прибера няма да ми се размине и ще ми се карат“, добави в същия тон 16-годишният Порнчай Камлуанг.

Лекарският екип, който в последните дни се грижеше за момчетата и техния треньор, обясни, че всички са физически и психически здрави. По време на престоя си в пещерата са загубили по около 4 кг. В дните след излизането са успели почти да си възстановят теглото и са наддали с по 3 кг.