Швейцарската главна прокуратура е започнала разследване на президента на ФИФА Сеп Блатер. Процедурата е започната на 24 септември 2015 г. по два члена от наказателния кодекс – член 158 за некомпетентно управление и член 138 за присвояване на финансови средства.
 
Блатер е заподозрян, че на 12 септември 2005 г. е подписал договор с Футболния съюз на Карибите (по това време с президент Джак Уорнър), който е напълно неизгоден за ФИФА и нарушава нейните интереси, свързани с маркетинговите и телевизионните права.
 
Според едно от обвиненията Сеп Блатер е извършил плащане на 2 милиона швейцарски франка на Мишел Платини за сметка на ФИФА. Заплащането е за работа, извършена в периода януари 1999 и юни 2002 г., но парите са преведени през февруари 2011 г.
 
На 25 септември 2015 г. представители на швейцарската прокуратура са разпитали Блатер след заседанието на Изпълкома на ФИФА. По същото време Мишел Платини е бил помолен да предостави допълнителна информация. Днес е извършен и обиск в сградата на ФИФА заедно с представители на криминалната полиция на ФИФА. От офиса на Сеп Блатер са иззети документи.
 
xx.jpg