Нов ужасен шок трябваше да изтърпят изстрадалите фенове на Челси. “Сините” паднаха срамно насред “Стамфорд Бридж” от Суонзи с 0:2 в първи полуфинал за Купата на лигата. Двата гола за историческия успех на гостите забиха Мичу в 39-ата минута и Дани Греъм във 2-ата минута на добавеното време.

Големият грешник на вечерта пък бе Бранислав Иванович. Сръбският бранител сбърка фатално и при двете попадения.
Вина за провала носи и мениджърът на домакините Рафа Бенитес. Испанецът отново пусна Фернандо Торес като титуляр, а зад него действаха Мата, Азар и Оскар. Новото попълнение Демба Ба и ветеранът Франк Лампард получиха почивка, а капитанската лента беше на ръката на Ашли Коул в отсъствието на контузения Петър Чех.

Челси контролираше топката повече преди почивката, но контраатаките на “лебедите” бяха изключително опасни. Торес беше като безопасна игла пред вратата на скучаещия германски страж Герхард Тремел. Суонзи поведе при първата си свястна атака, но основна заслуга за гола им има Иванович. Рос Търнбул подаде на сърбина, който направи кошмарно първо докосване, Де Гузман му отне, Мичу пое, видя излезлия напред вратар и порази горния ляв ъгъл – 0:1 в 39-ата минута.

След почивката атаките на “сините” продължиха да се развиват мудно и предвидимо. Давид Луис стреля опасно Тремел отрази шута. После Торес отигра нескопосано едно отлично положение след чудесно центриране на Мата. 9 минути преди края Демба Ба най-сетне замени тоталното разочарование Торес, който бе освиркан от публиката на “Стамфорд Бридж” на излизане от терена.

За краткия си престой в игра Ба създаде повече положения от яловия испанец, но не успя да вкара. Вместо това в добавеното време Иванович върна като последен левак назад към вратаря Търнбул. Резервата на гостите Дани Греъм овладя топката, хладнокръвно заобиколи стража и прати в празната врата за крайното 0:2. Реваншът на “Либърти” е на 23 януари, но отсега е ясно, че задачата на Челси за обрат е почти непосилна. В другия полуфинал Брадфорд победи Астън Вила с 3:1.