Брадфорд победи Астън Вила с 3:1 в първи полуфинал за Купата на лигата. По този начин момчетата на треньора Фил Паркинсън продължиха фантастичното си представяне в турнира. По пътя до тук “петлите” взеха скалповете на елитните Уигън и Арсенал, а сега са на крачка от това да го строят и с тима на Стилиян Петров. Отборът от Лига 2 вече вижда пред себе си даже и мечтания финал на “Уембли”.

Мениджърът на Астън Вила Пол Ламбърт не подцени мача и пусна основния си състав. В първите минути бирмингамци доминираха, но Кристиан Бентеке пропусна три чисти положения. Той беше най-близо до гола след центриране от корнер и удар с глава, който мина на сантиметри от вратата. Малко по-късно белгиецът беше изведен в наказателното поле, но вратарят Мат Дюк изби с крак.

Домакините се отърсиха от напрежението и поведоха в 19-ата минута с попадение на голмайстора си Наки Уелс. Нападателят от Бермуда разписа отблизо след разбъркване в наказателното поле. После положенията пред Шей Гивън се заредиха едно след друго. При най-чистото от тях Фабиан Делф изчисти от голлинията удар с глава на ветерана Гари Джоунс. Същият този Джоунс бе в основата на втория гол за “петлите” в 77-ата минута. Центрирането му от фланга беше засечено с глава от Рори Макардъл, който оплете топката в мрежата – 2:0 за Брадфорд!

Шокираният Гивън изгледа с агония как сикунди по-късно Джеймс Хансън уцели гредата. Австриецът Андреас Вайман все пак върна едно попадение в 83-ата минута. 5 минути по-късно обаче нов груб гаф в отбраната на Вила позволи на ирландеца Карл Макхю да се разпише с глава и да фиксира крайното 3:1.

Сега пред съотборниците на Стилиян Петров остава само едно – да се опитат да вземат чиста победа у дома на реванша и да изкупят вината си пред верните си фенове.

След последния съдийски сигнал на Хауърд Уеб 23 000 фенове на скромния отбор от четвърта дивизия полудяха от кеф. И с всички звезди Астън Вила падна от отбор, който е направил селекция за...7500 паунда. Да, няма грешка. Брадфорд е платил трансферна сума – 7500 паунда, единствено за нападателя си Джеймс Хансън преди пет сезона. Всички останали титуляри, които излязоха срещу Вила, са свободни агенти и не струват нито 1 паунд!

Това е най-големият успех в историята на Брадфорд – клуб от Лига 2, или четвъртото ниво на местната футболна пирамида. Мениджър на тима е 45-годишният Фил Паркинсън, а повечето от неговите герои са местни момчета, които имат основна професия и тренират в свободното си време. Ако излязат крайни победители, “петлите” ще станат едва вторият отбор от четвъртото ниво на английския футбол, който стига до финала на турнира след Рочдейл през 1962 година.