В света на спортните прогнози ще забележим, че всеки има правото да направи залог. В това число и самите футболисти са свободни да заложат дори на собствената си игра, но с една голяма подробност - залогът им се отхвърля, ако заявят, че следващата среща ще бъде загуба. В последствие дори правилата на футболните асоциации започнаха да налагат забрани, а и съмненията за по-слабата форма започна да подсказва на операторите, че сякаш футболистите се стремят да инкасират печалби, а не да демонстрират класа. С оглед на това, нека се запознаем с някои футболисти, които получиха червен картон в платформите на букмейкърите и същият остава за неопределено време:

1. Даниел Стъридж някога се смяташе за абсолютно острие на английския Ливърпул, публиката го обичаше и се наслаждаваше на истинските предизвикателства, докато не дойде тежката контузия, а през 2019 г. последваха и нови наказания. Обвинението е, че футболистът сам подал фалшива информация за трансфер през януари 2018 г. Първоначалната присъда е от 6 седмици, но в последствие се повишава на 4 месеца, които забраняват на Даниел да играе във всеки един професионален отбор по това време. Това наказание не беше достатъчно, беше заплатена глоба от 150 хиляди паунда, а турският клуб Трабзонспор официално прекрати договора му. Мнозина смятаха, че наказанието беше направено, за да се даде ясен пример какво точно ще последва, ако и друг футболист се изкуши.

2. Джоуи Бартън не просто нарушава правилата, но и печели вниманието на аудиторията през 2016 г., когато обвиненията заваляха едно след друго. След поискана справка, букмейкърите забелязват наличието на около 1260 залога в период от десет години. Освен това поставя и залози, които обръщат много внимание на съотборниците му. За периода от 2006 до 2016 г. Джоуи не спирал да дава интересни и точни прогнози, особено след като виждал всичко, което се случва от другата страна на играта. Повечето наистина са били успешни, но никой така и не разбира колко точно са печалбите му. След няколко сериозни наказания, Бартън днес заема позицията на мениджър във Флийтууд. Признава, че е имал профил от 2004 г. и е поставил около 15 000 залога на най-различни спортни дисциплини, като средната сума е от около 150 паунда. Колко точно са успехите, това вече не е известно.

3. След като правилата се затягат, все повече футболисти попадат в полезрението на бетинг компаниите. Такъв е случаят на Скот Кашкет. Нападателят направил около 183 залога между 2014 и 2016 г., докато е футболист на Лейтън Ориент. Още по-големият проблем е, че същият играч така или иначе е поставил около 65 прогнози на собствения си тим и това прави ситуацията още по-черна. Необходимо е намесването на независима комисия, която да определи наказанието на Скот. С оглед на проведеното разследване, футболистът остава без права за два месеца. Дори и да липсват доказателства, че играчът е имал информация, която да подобри шансовете му, няма доказателства, че е използвал точно такава при поставянето на залозите си.

4. Не всеки спортист може да получи необходимото внимание, както и да се радва на сериозни успехи. За някои последните години от кариерата са просто пускане по течението и почивка на резервната скамейка. След като спортната форма на Уейн Шоу е изгубена, футболистът реши да влезе в спортните новини като човека, който седи като резерва и хапва пай. Отборът му Сътън Юнайтед не изживяваше по-сладки моменти, особено след като Арсенал правеха дежурната тренировка в битката за ФА Къп. Тогава, както и сега, операторът bwin bg наблюдава този турнир с особено внимание, защото никога не се знае къде ще се случат изненадите. Това, което обаче мнозина не знаеха за чревоугодника, че е имал много добър план да заработи пенсията. Уейн обичал да хапва на терена, при това по време на важните мачове, но го правил с една умишлена цел - скоро операторите да предложат пазари дали отново ще се гощава по време на футболна среща. Точно по тази причина решил да направи залог и да напълни сака с вкусотии. Скандалът е забавен, но не толкова приятен за стража, който на финала е принуден да напусне отбора. Спокойно можем да кажем, че сладкото е станало горчиво.

5. Андрос Таунзенд е още един добър пример за футболистите, които имат спортни страсти и имат желание да изгубят правото си да играят. Андрос признава, че от сезон 2012-2013 г. е отчел загуби от 46 000 паунда, при това за една вечер. Страстта започнала, когато парите от Кристал Палас били в изобилие. Вярата, че може да познае всяка една среща, особено след като се намира в спортното поле, показала обаче точно обратното. Поради факта, че някои залози нарушават правилата на острова, той е изключен за период от четири месеца и в тях търси помощ, за да овладее своята страст. До този момент клубът не се е отказал от него и продължава да му дава шансове за изява.

В течение на времето можем да забележим, че футболната комисия успя да постави драконовите мерки и все по-рядко се чува за единични случаи на изкушение. А това е още по-забавно, имайки предвид възнагражденията на футболистите. Комисията продължава да твърди, че днес атлетите са станали значително по-хитри и вече използват близки за поставянето на залози, макар и това също да се преследва и да коства наказания.