Президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че се оттегля от поста само четири дни, след като беше преизбран за пети мандат начело на световната футболна централа. 79-годишният швейцарец е добре познат като ръководител на световния футбол. Представяме ви кратка негова биография.

ТОВА Е СЕП БЛАТЕР
Роден на 10 март 1936 г. във Висп (Швейцария)
 
РАННА КАРИЕРА
* Завършва колежите в Сион и Сент Морис, а след това получава бакалавърска степен по бизнесадминистрация и икономика от Правния факултет към Университета на Лозана.
* В годините между 1948 и 1971 г. играе футбол в аматьорските швейцарски дивизии.
* Започва кариерата си като шеф по връзките с обществеността към Дирекцията по туризъм в кантон Вале.
* През 1964 г. става генерален секретар на Швейцарската федерация по хокей на лед
* В периода 1970-75 г. е член на борда на директорите на футболния клуб Ксамакс (Нюшател).
* Участва в организирането на олимпийските игри през 1972 и 1976 г. като директор по спортно измерване и връзки с обществеността към часовникарската фирма „Лонжин“.
 
ВЪВ ФИФА
* Започва работа във ФИФА през 1975 г. като технически директор.
* През 1981 г. става генерален секретар на ФИФА и след 17 години като дясна ръка на президента Жоао Хавеланж става негов наследник през 1998 г.
* Първите обвинения за корупция се появяват преди президентските избори през 2002 г. Хенералният секретар на ФИФА Михаел Цен-Руфинен обявява, че изборите през 1998 г. са спечелени от Блатер с помощта на подкупи и корупция. Сеп Блатер отрича обвиненията.
* На изборите през 2002 г. швейцарецът печели втори мандат начело на ФИФА срещу камерунеца Иса Хаяту. През 2007 г. е преизбран за трети мандат, а срещу себе си няма съперник.
* През 2004 г. Сеп Блатер си навлича гнева на редица женски организации, след като обявява, че футболистките трябва да носят по-тесни шорти.
* Печели четвърти мандат като президент на ФИФА през 2011 г., след като съперникът му Мохамед бин Хамам от Катар е обвинен в корупция.
* Поредната порция обвинения в корупция срещу Сеп Блатер и неговото управление се появява след избирането на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г.
* След преизбирането си през 2011 г. Блатер обявява, че четири години по-късно ще напусне поста си. Той обаче променя решението си и се кандидатира за пети мандат. На 29 май 2015 г. е преизбран, след като съперникът му Али бин ал Хюсеин се оттегля преди втория тур.