Победата на Бразилия с 2:0 над Аржентина на полуфиналите на Копа Америка предизвика скандал, след като съдията Роди Самбрано не даде две дузпи за „гаучосите“ и дори не прегледа ситуациите с помощта на ВАР.

Аржентински футболен блог твърди, че видео асистентът Леондан Гонсалес и при двете ситуации е поискал от еквадорския рефер да погледне записи с положенията. Гонсалес е потвърдил това пред съдийския наблюдател на мача и подчертал, че съветите му са били игнорирани от Самбрано.

Изданието „Глобо Еспорте“ твърди, че комуникацията между ВАР и съдията е била нарушена. Причината за това е апаратурата, използвана от охраната на бразилския президент Жаир Болсонаро, който присъства на голямото футболно дерби на Южна Америка. Системите за сигурност са заглушили честота на сигнала, използван от съдиите и ВАР.

Winbet - победата е емоция! (18)

Информацията на „Глобо Еспорте“ е потвърдена от южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ, но с уточнението, че проблемът е бил коригиран преди самото начало на мача. Това обяснение не е удовлетворило Аржентинската футболна федерация (АФА), която е поискала записи от радиовръзката между Роди Самбрано и ВАР.

51-годишният президент на АФА Клаудио Тапиа изрази съмнения относно етиката, лоялността и честността на работата на КОНМЕБОЛ. Той отправи и критики към домакините от Бразилия за състоянието на терените за Копа Америка. Тапиа нападна и бразилския президент Болсонаро, който използвал мача за политически цели и присъствието си, съобщено на зрителите на почивката на дербито, което предизвикало бурни овации от трибуните.