Белгийският футболен клуб Роял Антверен ще съди УЕФА пред местен съд заради нарушение на законодателството на Европейския съюз.

От клуба вече се оплакаха към Европейския съд относно ограничение за минимален брой "домашно създадени играчи" в местните отбор, но получиха отговор, че само белгийски съд може да реши дали има нарушение.

Клубът от Антверпен твърди, че правилата на двете асоциации възпрепятстват професионалния отбор да набира и пуска играчи, които не отговарят на изискването за местен или национален произход, нарушавайки както правилата за конкуренция в ЕС, така и правилата за свободно движение на работници. И подчертава, че именно тези две правила са част от основния фундамент на Европейската система.

Европейският съд днес каза, че правилата с формулировка за "домашно произведен играч" наистина могат да доведат до „непряка дискриминация“, основана на националност, срещу играчи, идващи от други държави-членки на Евросъюза, тъй като те имат същите права и задължения като местните.

По-рано днес съдът предизвика сериозни вълнения в световния футбол с решението си, че УЕФА няма право да оказва натиск срещу футболни клубове при опит да създадат отделен от досегашните.