Евро 2020 ще се проведе в 13 различни града на Стария континент, реши официално Изпълкомът на УЕФА днес на първото си заседание за годината в Нион (Швейцария). България също ще може да кандидатства, но за тази цел трябва да предложи стадион, отговарящ на определени изисквания.

Идеята бе предложена от боса на Европейската футболна централа Мишел Платини, а през декември миналата година бе обявено, че тя почти сигурно ще бъде приета на първия за 2013 година Изпълком.

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино обяви, че няма да бъде разрешено повече от едно място за страна, като полуфиналите и финалът на надпреварата ще бъдат на един и същи стадион.

Всяка европейска страна ще може да кандидатства за домакинство с максимум един град. Този град ще може да подаде документи за 2 кандидатури. Едната ще бъде за домакинство на мачове от груповата фаза, 1/8-финалите и 1/4-финалите, а другата - за приемане на полуфиналите и финала. Това означава, че дори и България може да кандидатства за домакинство на Евро 2020.

Допускат се кандидатури и на евентуални нови стадиони, чийто строеж трябва да започне най-късно до 2016 година. В противен случай домакинството ще бъде дадено на друг град.

Изискванията за капацитетите на стадионите са както следва: 70 000 зрители за полуфиналите и финала, 60 000 зрители за 1/8-финалите и 1/4-финалите и 50 000 за мачовете от груповата фаза. Допускат се 2 изключения за стадиони с капацитет до 30 000 зрители, но те ще могат да приемат срещи само от групите и от 1/8-финалите.

Всички европейски страни ще играят квалификации, което означава, че нито един тим няма да има гарантирано участие на Евро 2020. Във всички 6 групи на турнира ще може да има максимално 2 домакинстващи града. Всеки страна с класирал се за финалите тим ще има максимално 2 домакински мача в групите, докато за фазата на елиминациите нямат гарантирано домакинство.

УЕФА ще приема документи от април тази година, а през септември ще обяви всички кандидатури. През септември 2014 година Европейската футболна централа ще вземе решение кои градове да бъдат домакини на Евро 2020.