Президентът на УЕФА Александър Чеферин и колегата му от Южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ) Алехандро Домингес потвърдиха споразумение за нов футболен проект. Неговата цел отбори от Южна Америка да участват в турнира Лига на нациите от 2024 година, а за идеята се говори още от декември. Така националните тимове на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Уругвай и други ще могат да участват в надпревара с европейските отбори.

Реализирането на проекта ще бъде огромен удар по ФИФА и плановете на президента Джани Инфантино за световни първенства през две години.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Изграждането на плодотворна и дълготрайна връзка като нашата беше лесно, тъй като споделяме една и съща любов и страст към футбола. Тази обща среща е следващата символична стъпка в правилната посока за УЕФА и КОНМЕБОЛ. Тя ще ни помогне да работим заедно за развитието на играта в нашите конфедерации и извън тях", заяви Чеферин след срещата си с Доминигес в Лондон.

"Ние сме двата континента с най-големи традиции и престиж в най-популярния спорт на планетата. На терена сме лоялни съперници, но ни обединява разбирането, че футболът е мощна сила за толерантни, мирни и плуралистични общества", допълни Домингес.

Друга обща инициатива на двете федерации е оповестеният още в началото на годината двубой Финалисима през юни, когато ще се срещнат европейският шампион Италия и носителя на Копа Америка Аржентина. Билетите за мача на "Уембли" вече са разпродадени.