Аржентинският заместник-министър на спорта Хулио Гаро беше уволнен от поста си, след като си позволи да призове капитана на националния отбор Лионел Меси да се извини заради обидната песен на расова основа срещу Франция.

Аржентинският национал Енцо Фернандес предизвика международен скандал с изпълнението си по време на тържествата в Буенос Айрес по случай спечелената рекордна 16-а титла от Копа Америка. След това футболистът на Челси публично се извини с официално изявление.

„Мисля, че капитанът на националния отбор е длъжен да излезе и да се извини за този случай на расизъм. Същото се отнася и за президента на Аржентинската футболна асоциация“, заявил Гаро, цитиран от изданието „Corta“.

Последва официално съобщение от пресслужбата на президента Хавиер Милей, с което беше обявено уволнението на заместник-министъра на спорта. Като мотив беше посочено, че нито едно правителство или негов член няма правото да принуждава жителите на Аржентина и футболистите от националния отбор какво да мислят и говорят.

На профила си в социалната мрежа „Х“ Хулио Гаро категорично опроверга, че е поискал подобно действие от Меси.

„Категорично отричам, че съм искам извинение от Меси. Това би било неуважение към всичко, което той прави за нас с своите човешки и спортни качества“, написа бившият вече заместник-министър на спорта.