Английският халф на Борусия (Дортмунд) Джъд Белингам отнесе солидна глоба. Той трябва да плати 40 000 евро (80 000 лева). Санкцията е наложена заради скандално изказване след загубата на тима си с 2:3 от Байерн, което беше преценено, че уронва престижа на германския футбол и съдийството.

„Как може да давате най-голямото дерби в Германия на съдия, замесен в уреждане на мачове? Какво очаквате да се случи?“, заяви 18-годишният футболист на „жълто-черните“.

За сравнение - БФС наскоро глоби Стойчо Младенов с 4000 лева заради подобно изказване, свързано с "уронване престижа и нарушаване честта и достойнството на съдийската бригада в медиите".

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Белингам визираше скандала с рефера Роберт Хойцер от 2005 г., който беше лишен от права заради получен подкуп за мач. Тогава Феликс Цвайер, който свири дербито в събота, е помощник-съдия.

В резултат на изявлението на Джъд Белингам съдийският наблюдател на мача Марко Хаазе подаде жалба в полицията на Дортмунд. Започна прокурорска проверка, както и такава на Германския футболен съюз. В резултат на това е наложена и сериозната глоба на английския национал, но той се отърва от спиране на състезателите права.

Острото изказване на Белингам визираше ситуация, при която не беше отсъдена дузпа в полза на Борусия (Дортмунд) за нарушение срещу Марко Ройс. Телевизионните повторения обаче показаха, че в ситуацията първо е имало засада на Ерлинг Холанд и едва след това Люка Ернандес фаулира Ройс. Това беше видяно от реферите и решението им щеше да бъде потвърдено и при преглеждана ни ситуацията с ВАР.

„Жълто-черните“ имаха и други претенции към работата на Феликс Цвайер. Според тях в 31-ата минута Алфонсо Дейвис от Байерн играе с ръка в наказателното поле на Байерн и съдията е трябвало да отсъди 100-процентова дузпа.