Италианските медии разкъсаха водения от Антонио Конте национален тим след унизителната загуба с 1:4 от Германия в контролната среща помежду им в Мюнхен. Някои от изданията дори призоваха „скуадра адзура” да се оттегли от участието си на Евро 2016 във Франция от 10 юни до 10 юли, тъй като отборът не би могъл да се мери с големите сили на футболния терен.

„Германско събуждане: Германия прегази Италия. Драматичната загуба на „адзурите” е аларма с поглед към Европейското. Небето над Мюнхен като че ли падна над Италия и треньора Конте. „Адзурите” бяха смачкани и унижени. Всички технически недостатъци и липси излязоха на светло. Италия я болеше срещу Германия. Европа е твърде далеч. Истината е, че Италия и Германия изглеждаха като отбори от различни категории или са точно такива?”, написа Gazzetta dello Sport.

„Италия е в тъмнина. Разликата между нас и най-добрите в света твърде голяма. Много сме далеч от нивото на немците и не можем да се надяваме на чудо до началото на Европейското. Антонио Конте искаше тест, който да му покаже истината, и вече я получи”, анализира Corriere dello Sport.

„Тотален крах! Просто един провал. Германски час по преподаване за италианците, които излязоха без достойнство и гордост. Конте прави всичко грешно. Твърде много Германия, една унила Италия. Това не може да бъде истинската Италия. Ако е така, би било по-добре, да се откажем от Европейското”, призовава пък Tuttosport.

„Една друга планета. „Адзурите” бяха унищожени от Германия. Кроос, Мюлер, Гьотце, Драксклер, за който Юве отдавна мечтае. Всички те са играчи, с каквито Антонио Конте просто не разполага”, пише La Stampa.

„Превъзхождащата Германия направи голов фестивал срещу слабата Италия. Световните шампиони изнесоха лекция на „скаудра адзура”. От доброто реми срещу Испания до най-лошия мач в ерата на Конте. Всички играчи, които Конте искаше да тества, се провалиха”, е коментарът на La Repubblica.

„Италия изпадна в нокаут. Без шампиони Конте не може да направи чудо. Конте върши добра работа, но няма нито един играч, който да направи разликата, само нормални момчета. Странното е, че един народ, който винаги е бил горд със своите играчи от световна класа, не може да успее от 10 години да създаде качествен футболист. Това бе най-тежката загуба в ерата на Конте. След голямата надежда идва големия страж. Така не се стига далеч”, написа пък Corriere della Sera.