Трима малтийски футболисти, единият от които национален състезател, вече са със спрени състезателни права заради доказано участие в уреждане на мачове, съобщи в днешния си брой вестник Таймс ъф Малта. Решението е на Футболната асоциация на страната.

Това са Гаетан Спитери, халфът на Флориана Джеръмейн Бринкат и брат му Крис Бринкат, който е и национал. За Спитери е доказано, че е приел подкуп преди мача между Хамрун Спартанс и Слима Уондърърс миналата година. Братята Бринкат пък са замесени в уреждане на мачове в Първа дивизия (второ ниво в Малта) през миналия септември, съобщава още вестникът.

Все още не е ясно колко време тримата нямат право да играят, но от федерацията засега не са дали дата за обжалване на решението. Малтийският футбол беше разтърсен през миналия август, след като халфът на националния отбор на страната Кевин Самут получи наказание от 10 години от УЕФА, тъй като беше доказано участието му в манипулиране на квалификация с Норвегия. Малтийците губят този мач с 0:4, като последните три гола падат в края.

Припомняме, че преди време друг мач от Малта предизвика сериозни съмнения за “черно тото”. Хамрун Спартанс, в чийто редици играят Антон Вергилов, Адриан Олегов, Любомир Витанов и Николай Божов, падна с 2:8 от Валета. След мача Олегов разкри, че местните футболисти са продали мача, а медиите нарочиха българите за симулативна игра.