Бразилските медии направиха паралел със заплатите, които е взимал Пеле като футболист, и тези на сегашните звезди.  Те припомнят, че Краля е играл професионално само за два клуба в кариерата си. Това са Сантос от 1956 до 1974 година и Ню Йорк Космос от 1975 до 1977 година.

От вестниците по онова време научаваме колко е получавал Пеле през 1961 година. Тогава годишната му заплата е била 2 милиона бразилски реала, което според специалисти отговаря на 70 хиляди реала днес или приблизително 13 хил. долара. В пика на кариерата му заплатата му е достигала до 19 хил. долара, обърнато в днешни суми.

Най-сериозни пари Пеле заработва при престоя си в Ню Йорк Космос. В Щатите той се договаря за заплата в размер на 2,5 милиона долара, което отговаря на 10,9 милиона долара днес.

Според анализ на списание "Форбс", ако Пеле играеше днес, щеше да получава заплата в размер на 223 милиона долара на година. Клаузата му за откупуване пък би била 300 милиона долара. Това означава, че той би бил най-скъпоплатеният играч в модерния футбол.

За сравнение, най-скъпоплатеният в момента футболист Килиан Мбапе получава 128 милиона долара на сезон, следван от Лионел Меси със 120 милиона, Кристиано Роналдо със 100 милиона, Неймар с 87 милиона, Мохамед Салах с 53 милиона и Ерлинг Холанд с 39 милиона долара на година.

Пеле почина на 82 години снощи след дълга битка с рак на дебелото черво.