ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Бразилската футболна легенда Пеле почина на 82-годишна възраст в болница "Алберт Айнщайн" в Сау Пауло, където беше приет точно преди месец. Трагичната новина съобщи неговата дъщеря Кели Кристина до Насименто в профила си в Instagram.

"Всичко, което сме, е благодарение на теб. Обичаме те безкрайно. Почивай в мир", написа дъщерята на Краля на футбола под снимка, на която роднините му държат неговата ръка.

Считаният за най-велик футболист на всички времена се бореше с рак, като през септември миналата година беше отстранен тумор от дебелото му черво. Преди малко повече от седмица по-късно обаче лекари съобщиха, че химиотерапията не дава резултати и той бе поставен на палиативно лечение. 

В навечерието на Коледа – на Бъдни вечер, трикратният световен шампион успя да се сбогува с най-близките си, които пристигнаха в лечебното заведение и бяха край него в последните му часове на този свят.

През последните години бразилецът често влизаше в болници. През 2014 година той се озова в такава заради проблеми с бъбреците, а няколко месеца по-късно претърпя операция на простатата. На 4 септември 2021 година в болницата „Алберт Айнщайн“ в Сао Пауло Пеле беше опериран от рак на дебелото черво. От този момент нататък легендата страда много, а терапиите даваха резултат до края ноември тази година, когато Пеле се върна в болницата и месец по-късно почина.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Пеле, чието име е Едсон Арантес до Насименто, е роден на 23 октомври 1940 година в малкото градче Трес Корашоес (в превод от португалски: Три сърца). Той започва да играе футбол заради баща си, който самият е полупрофесионален играч, който прекъсва обещаващата си кариера заради контузия на коляното. В своята кариера Пеле е вкарал рекордните 1281 гола в кариерата си, като е и единственият футболист в света, който е печелил три пъти световната титла - 1958, 1962 и 1970 година. Той държи и рекорда за най-много голове с фланелката на Селесао - 77 попадения в 92 срещи. С невероятните си умение и завладяваща усмивка той помогна за това футболът да се превърне в най-популярния спорт в света, като бразилецът очарова по време на кариерата си папи, президенти и холивудски звезди.

Произходът на прякора му Пеле е обвит в мистерия. Той често е играл като вратар в мачовете по време на детството си, като децата са започнали да му викат Биле на името на местен вратар, а във времето този прякор се е превърнал в Пеле.

Той преминава в Сантос, когато е на 15 години и превръща малкия крайбрежен клуб в един от най-великите в Бразилия. За 18 години със Сантос той е спечелил абсолютно всичко, както и по два пъти Копа Либертадорес и Интерконтиненталната титла.

Заради таланта си Пеле попада в националния отбор на Бразилия още за Световното първенство през 1958 година, въпреки че психологът на тима смята, че 17-годишното момче е "очевидно инфантилно". Пеле обаче вкарва хеттрик за едно полувреме в полуфинала срещу Франция, както и още два гола във финала срещу тима на Швеция. Това носи първата световна титла на Бразилия.

Контузии пречат на Пеле да играе в първите два мача на Бразилия на Световното първенство през 1962 година.

През 1970-а той печели за трети път световната титла на зрелите 29 години, а онзи тим на Бразилия, в който блестят още Карлос Алберто Торес и Тостао, е смятан от мнозина за най-великия на всички времена.

Пеле се оттегля първоначално през 1974 година, но след това приема оферта да играя в американското първенство, като се говори за сума от порядъка на 1 милион долара на година, които е получавал.

Краля на футбола е магнит и за известните личности и често е споделял маса в известното заведение в Ню Йорк "Студио 54" с Мик Джагър, Род Стюърт и Анди Уорхол. Дори и в подобна компания бразилецът винаги е бил далеч от алкохола и наркотиците, тъй като е бил модел за деца по целия свят. Той все пак е имал слабости, след които са двата му развода и безкрайни авантюри, както и две извънбрачни деца.

Пеле успява да направи шампион и Ню Йорк Космос през 1977 година, като запалва милиона привърженици в САЩ по футбола, който е смятан за европейски спорт. Прекратява футболната си кариера с демонстративен мач между Ню Йорк Космос и Сантош на 1 октомври 1977 година.

Когато САЩ печели домакинството на Световното първенство през 1994 година, шефът на американската футболна федерация заявява, че Пеле е основната причина. Той е първи министър на спорта на Бразилия в периода 1 януари 1995 година – 30 април 1998 година.

Бразилската легенда има 1281 мача в 1366 мача, което прави следно по 0,94 гола на среща. Някои от тези срещи са приятелски, но той има 757 попадения в 812 официални мача.

През 2000 година ФИФА определя Пеле за футболист №1 на ХХ век. Той имаше серия от здравословни проблеми в последните години, като операция на кръста го направи трудноподвижен. Бразилецът ограничи значително публичните си появи, но остана активен в социалните мрежи.

Пеле оставя шест деца. Седмото, което не бе признал с години, почина от рак през 2006 година.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала ТУК