Шампионската лига влиза във фазата на осминафиналните реванши. Днешната програма предлага два мача. Този между Борусия (Дортмунд) и Тотнъм изглежда предрешен след домакинския успех на „шпорите“ с 3:0 в първия двубой, но винаги може да се случи изненада. В другата среща носителят на трофея от последните три години Реал (Мадрид) приема Аякс, след като спечели с 2:1 в Амстердам. Холандците обаче имат повод за оптимизъм за реванша в испанската столица.

Борусия приема Тотнъм със завърналия се в игра най-важен играч на тима. Марко Ройс пропусна първия мач в Лондон и няколко срещи от Бундеслигата, в които дортмундци загубиха аванса си пред Байерн в класирането. Дори завръщането на Ройс не спаси „жълто-черните“ от загубата с 1:2 от Аугсбург в петък. Борусия записа само една победа в последните си седем мача. Тотнъм също е в криза и няма успех в трите си битки от Висшата лига след срещата с Борусия. Добрата новина е завръщането на капитана Хари Кейн след лечение на контузия.

Реал (Мадрид) може да приеме Аякс с успокоението на аванс след победата в първия мач. Това спокойствие може да бъде измамно, тъй като „белият балет“ е под напрежение заради слабите си изяви в последните срещи – три загуби в четири двубоя. Освен това Кралския клуб ще бъде без капитана си Серхио Рамос, който е наказан. Аякс от своя страна е във възход след поражението от Реал (Мадрид) в първия мач. Оттогава тимът на Ерик тен Хааг записа три победи с общ резултат 13:1. Серията включва успех с 3:0 в голямото холандско дерби срещу Фейенорд за националната купа преди седмица.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

BV Borussia 09 DortmundБОРУСИЯ (ДОРТМУНД) – ТОТНЪМTottenham Hotspur FC
В първия мач: 0:3

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 2
Дортмунд, „Сигнал Идуна Парк“
Съдия: Дани Макели (Холандия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Борусия (Дортмунд): Бюрки, Волф, Аканджи, Загаду, Диало, Дилейни, Витсел, Ройс, Герейро, Санчо, Гьотце
Контузен: Пишчек
Под въпрос: Пулишич
На картон от наказание: Вайгъл

Тотнъм: Лорис, Алдервейрелд, Санчес, Вертонген, Орие, Дейвис, Сисоко, Роуз, Ериксен, Сон, Кейн
Контузен: Али
Под въпрос: Дайър, Уинкс
На картон от наказание: Алдервейрелд, Ламела, Сон

Баланс: 5 мача, 2 победи за Борусия, 3 победи за Тотнъм, г.р. 9:7 за Тотнъм

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Борусия има 6 победи, 4 равенства и 2 загуби в домакинските си мачове срещу английски отбори. Едно от пораженията беше през миналия сезон от Тотнъм.
* „Жълто-черните“ продължиха напред в осем от 16-те случая, в които загубиха първия мач като гост. Най-голямата разлика, която тимът е заличавал след поражение в първия двубой, е 0:2. Това се случва през сезон 1999/2000 на Купата на УЕФА, когато е отстранен шотландския Рейнджърс след дузпи.
* В единствения случай, когато тимът от Дортмунд губи с 0:3 като гост в първия мач, е записана домакинска победа с 2:0. Това стана на четвъртфиналите на Шампионската лига през сезон 2013/14 срещу Реал (Мадрид).
* Борусия четири пъти в историята си е достигала до дузпи в евротуртирите, в които два пъти записва успех и два пъти губи.
* Тотнъм няма загуба в гостуванията си от осминафиналите на Шампионската лига – една победа и едно равенство.
* „Шпорите“ имат 4 успеха, две ремита и шест поражения при гостуванията си в Германия. Най-тежката загуба на германска територия е 0:8 от Кьолн през 1995 година в администрирания от УЕФА турнир Интертото.
* Лондончани спечелиха само четири от последните си 18 гостувания в Европа (7 равенства и 7 загуби).
* Тотнъм продължи напред в 16 от 18-те случая, в които спечели като домакин първия мач от елиминационна фаза от евротурнирите. “Шпорите“ три пъти са побеждавали с 3:0 у дома в първия двубой и след това винаги продължават напред. За последно тимът отпадна след домакински успех в първата среща през сезон 1999/2000 в Купата на УЕФА, когато беше записано 1:0 срещу Кайзерслаутерн и загуба с 0:2 в реванша.
* Тотнъм продължава напред в само един от трите случая, в които стига до изпълнения на дузпи в Европа.

 

Real Madrid CFРЕАЛ (МАДРИД) – АЯКСAFC Ajax
В първия мач: 2:1

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 3
Мадрид, „Сантяго Бернабеу“
Съдия: Феликс Брих (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Реал (Мадрид): Куртоа, Регилон, Варан, Начо, Карвахал, Каземиро, Кроос, Модрич, Васкес, Бензема, Винисиус
Наказан: Рамос
Контузен: Йоренте
На картон от наказание: няма

Аякс: Онана, Талиафико, Блинд, Де Лихт, Мазрауи, Де Йонг, Ван дер Беек, Шьоне, Нерес, Тадич, Зиех
Контузен: Банде
На картон от наказание: Блинд, Де Лихт, Мазрауи, Талиафико, Ван дер Беек, Зиех

Баланс: 13 мача, 8 победи за Реал (Мадрид), 1 равенство, 4 победи за Аякс, г.р. 26:11 за Реал (Мадрид)

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Реал (Мадрид) спечели последните си пет домакински срещи с холандски съперници. Като цяло балансът срещу такива противници на „Сантяго Бернабеу“ е 10 победи, едно равенство и две загуби.
* „Белият балет“ отпадна само в един от общо 34 случая, когато спечели първия мач като гост в елиминационна фаза от евротурнирите. Изключението е третия кръг на Купата на УЕФА през сезон 1994/95, когато успехът с 3:2 в Одензе беше последван от домакинско поражение с 0:2.
* Кралският клуб четири пъти е стигал до дузпи в евротурнирите и в тях два пъти постига успех и два пъти губи.
* Аякс е без победа в последните си седем мача от елиминационна фаза на Шампионската лига (2 равенства и 5 загуби), като записа поражения в последните три гостувания.
* Клубът от Амстердам спечели само два от последните си 15 мача срещу испански съперници (едно реми и 12 поражения).
* Аякс седем пъти продължава напред и два пъти отпада в сблъсъците си с испански отбори в елиминационна фаза от евротурнирите.
* В два от общо 14 случая амстердамци продължават напред след домакинска загуба в първия мач. Два пъти Аякс е губил на свой терен с 1:2 и след това винаги е отпадал (и двата пъти от Ювентус).
* Грандът от „Йохан Кройф Арена“ е постигал успех в само един от шестте случая, в които достига до дузпи в евротурнирите.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2017/18 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ