Окуражена от признанието на бившия германски национал Томас Хитцелшпергер една от най-известните футболистки на Англия и капитанка на националния отбор Кейси Стоуни също разкри своята хомосексуалност.

„Живях в една лъжа. Във футболното обкръжение всички знаеха, но премълчавах хомосексуалността си пред останалата част от света”, сподели 31-годишната футболистка на женския тим на Арсенал пред BBC.

Стоуни обясни, че позитивните реакции към бившия немски национал Хитцелшпергер, Роби Роджърс (САЩ) и звездата в скоковете във водя Том Делей са й помогнали да предприеме тази крачка. „Те ми дадоха смелост да разкрия открито, че съм лесбийка. Всичко това показва, че светът се променя. Има толкова много хомосексуалисти, които се борят и някои от тях дори посягат на живота си. Това не бива да се случва. Голям товар падна от плещите ми”, допълва европейската вицешампионка от 2009 година.

Записалата до този момент 116 мача за английския национален отбор Стоуни разкритикува отношението на страни като Русия и Катар към хомосексуалистите. „Не е за вярване, че тези страни са получили правото да организират световно първенство по футбол и олимпийски игри, щом не приемат всички. В Сочи участват хомосексуални спортисти. Не мога да си представя колко ги е страх да са там”, завършва Стоуни.