Навън времето е чудесно, деца играят в парка, родителите им хвърлят по едно око, докато си говорят или просто се наслаждават на малко свободно време. Едно от децата е различно - то не играе с останалите, не говори, понякога тича или подскача със странни движения, провиква се и на моменти се самовглъбява. Бабата на сладко, русо момиченце го дърпа настрана и го инструктира да не доближава шумното дете и да не играе с него. 

Това е често срещана картина по паркове и площадки. Оказва се, че всеки е виждал или познава дете, което е различно, което не се развива като останалите или накратко - дете с проблем в развитието. Сдружение “Седем истории” стартира благотворителна кауза, защото познава много такива деца и тяхното ежедневие. Целта на инициативата е да се закупи помещение и оборудване за терапевтичен център в София, където деца с проблеми в комуникацията могат да получат грижа и терапия още от ранна възраст. Така те ще повишат шансовете си за интеграция както в училище, така и по-късно в работна среда. 

Семействата, в които има деца с когнитивни нарушения и проблеми с комуникацията, често се състоят от един родител. В много от случаите полагащият грижи за детето не може да работи, да гради кариера, да има социален живот или дори хоби, защото нуждите на сина или дъщеря му изискват 24-часово посвещение. За хора с невротипични деца е трудно да си представят ежедневието на семейство, в което по няколко часа всеки ден някой трябва да успокоява детето си, да го убеждава да се храни, да сменя памперси до 7-годишна възраст или най-малкото да търпи предубежденията и коментарите на всеки случаен свидетел на поведенческа криза. Дори не подозираме как продължава историята когато дете с проблеми в развитието влезе в пубертета, когато стане физически по-силно от майка си и тя понякога трябва да мисли включително за собствената си безопасност и тази на околните.  

В България няма ясна статистика на броя деца с проблеми в развитието и комуникацията. Не на последно място защото родителите често не са готови да се срещнат с този проблем, тъй като не всички деца, които имат нужда от терапия, получават такава и защото няма публичен регистър на случаите. Според последния доклад на НСИ за 2019 г. в България са документирани едва 3441 лица до 16-годишна възраст, освидетелствани с някаква степен на увреждане (стр. 52). Същият доклад сочи, че случаите са намаляли двойно спрямо 2001 г. Въпреки това всички виждаме, че във всеки клас в държавните училища има поне 1-2 случая на деца, които получават ресурсно подпомагане. За жалост, сякаш броят им расте. 

От друга страна, повечето терапевтични центрове работят в помещения под наем. Децата с когнитивни нарушения са по-шумни и по-трудно контролират реакциите си. Това неизменно създава проблеми със съседи и наемодатели. Налага се местене на всеки няколко месеца, а това влече след себе си изключително трудна адаптация, особено за деца от аутистичния спектър или с други комуникативни нарушения. Създава и недоверие у родителите, които също така имат силна нужда от подкрепа и сигурност. 

Специалистите по ранно детско развитие и доброволците от сдружение “Седем истории” добре разбират тези проблеми. Кампанията бе инициирана от бившия национал, сега треньор на Миньор (Перник) Христо Янев. Бившият футболист и треньор на ЦСКА, който изведе "армейците" до спечелването на Купата на България през 2016 г., изкачи Монблан (през юли 2020 г.), за да привлече внимание към каузата и да предизвика обществена съпричастност. Създадена бе и DMS кампания. Всички национални медии проявиха интерес, но крайната цел на проекта все още изглежда като далечна химера. 

“Аз съм се сблъсквал с някои от тези проблеми в личен план. Това са неща, които са навсякъде около нас. И ако ние не им обърнем внимание, ще оставим проблем, който е разрешим, да отиде в небитието, и да не дадем възможност на тези дечица да имат нормален живот като всички нас”. Това каза Янев в участието си в БТВ в предаването “120 минути”. 

Кампанията “Всяко дете заслужава” на сдружение “Седем истории” получи медийна подкрепа от БГ Радио и БНТ. Планират се и офлайн събития според епидемиологичната ситуация в страната. Всеки, който желае, може да подкрепи кампанията с SMS на 17 777 с текст DMS SEDEM. Цялата информация за благотворителната инициатива е на сайта https://7istorii.com.