От Хасково до Манхатън Бийч. От единственото дете на мама и татко в 77-хилядния български град до №16 в световната ранглиста на тениса. От родното му място, където хваща ракетата за първи път, когато е на пет години и където вечер тренира бекхенд с една ръка над мрежа, построена от книги върху кухненската маса, до волана на един от най-скъпоструващите автомобили на планетата „Порше Карера“.

 
Григор Димитров сънува с отворени очи и живее мечтата си. Той обаче заслужава да бъде уважаван от всички свои сънародници, защото нищо не е получил даром, освен огромния хъс на своите родители, на които дължи изключително много и благодарение на които за своите 22 години е стигнал по-далеч от всеки свой връстник.
Grigor_3.png
Докато Гришо си е у нас и тренира здраво с отбора ни за мачовете срещу Гърция за купа „Дейвис“ в края на тази седмица, решихме да надникнем там, където той въобще не обича – в личното му пространство. За да разберем как така това почти двуметрово, слабовато на външен вид, вечно усмихнато и невероятно земно момче успява да стои здраво стъпил на земята, въпреки лукса, от който е заобиколен.
А Димитров наистина тъне в лукс, но
 
никога няма да
ви разкаже за него,
 
защото е скромен и защото не желае някой да му лепне етикета на нафукано конте. Григор с основание се надува, тъй като има привилегията да се буди и да заспива до една от най-бленуваните жени в света – сексапилната Мария Шарапова.
Романът между хасковлията и седмата по сила тенисистка в момента продължава година и половина и напук на някои издания, че са се разделили, то любовта им процъфтява. Гришо потвърди, че всичко в интимен план е наред, докато изнесе открит урок на деца в клуба на сестри Малееви през уикенда:

„Много ни е натоварено и на двамата в последно време, но не се оплакваме. Просто сега пътуваме доста, има важни турнири. Не се оплаквам от личния си живот. Щастлив съм“, бяха единствените думи, касаещи личните му дела, изречени от Димитров на събитието.
Напоследък Маша и нашето момче наистина прекарват времето си повече разделени, отколкото заедно, и така ще продължи до средата на април. Той се прибра в България заради неофициалното отборно световно първенство, а пък рускинята използва случая, за да отскочи да види родителите си.  И междувременно да организира някое и друго бизнес събитие, на което да рекламира прочутите си бонбони „Шугарпова“.

Майката и бащата на Шарапова живеят в първата къща, закупена от дъщеря им. Тя се намира в Лонбоут Кий, Флорида. През 2004 г., още преди да навърши пълнолетие, тяхната любима щерка извади без да се замисли $ 3 млн. за вилата. В нея има пет спални, седем бани, плувен басейн и тенис корт. Шарапови се чувстват чудесно в нея и въпреки че всяко лято се появяват мераклии да я купят, къщата никога няма да бъде продадена, защото има висока сантиментална стойност за Маша.

„Не напразно се отделих от мама и татко, когато бях на четири години. Докато момиченцата на моята възраст играеха с кукли, аз играех тенис. Докато децата заспиваха при родителите си, аз заспивах в малка, неугледна и тясна стаичка, в която имах само легло и гардероб. Затова никой не може да ме обвинява как харча парите си, а аз обичам майка си и татко си, те заслужават спокоен живот и аз им го давам“, разкрива Шарапова, която попада в академията на Ник Болетиери във Флорида още преди да е тръгнала на училище.
След време, когато става на 18 години, именно там тя купува и имението в Лонгбоут Бийч. Хората, на които дължи живота и възпитанието си, се грижат за част от спестяванията й, но най-вече за кучето й, което тя няма възможност да гледа сама поради постоянните си ангажименти.
Grigor.jpg
Рускинята контактува с тях предимно по телефона, с обаждания. Мама и татко Шарапови не си падат по модерните технологии.
 
Не са добри
в писането на
съобщения,
 
не използват добре нито Скайп, нито Вайбър. Отдавна обаче са се отделели от дъщеря й и са й дали да разполага с цялата свобода на света.
Осма година Маша е горд собственик и на имот в известния като рая на спортните звезди в САЩ Манхатън Бийч – 35-хиляден град в непосредствена близост до Лос Анджелис в Калифорния. Купува къщата през 2006 г. за $ 4 млн., а преди известно време дава още 1 млн. щатски долара, за да разшири имението по свой вкус. Именно там, с невероятния изглед към океана е и мястото, където заспива и се буди и което нарича без притеснение свой дом, от януари насам живее Григор Димитров.

Шарапова е сред най-популярните лица в Манхатън Бийч и сред най-обичаните, а през 2012 г. кметското настоятелство дори й връчи символичен ключ на града. Там Мария откри наскоро и чисто нов магазин на бонбоните си „Шугарпова“. Тя отказа да напусне Манхатън Бийч дори след като се оказа, че бившият й годеник – баскетболистът Саша Вуячич, напук не иска да продаде своята къща в съседство, когато двамата изненадващо развалиха годежа си и тя му върна пръстена.

Имението в Калифорния на рускинята е в Топ 30 на най-скъпите на пазара с недвижими имоти на спортисти-собственици в САЩ. След дома на тенисистката се нареждат вилите на такива знаменитости като боксьорът световен шампион за професионалисти в средна категория Флойд Мейуедър, който през 2012 г. бе №1 по богатство в света, както и това на най-добрия баскетболист на планетата за всички времена Майкъл Джордън. Местенцето на Мейуедър струва „само“ $3,5 млн. и е разположено в Лас Вегас, а това на Въздушния се оценява от брокерите на $3,2 млн. в Северна Каролина. Трябва, разбира се, да уточним, че Джордън има още пет имота, далеч-далеч по-солени като стойност.
Grigor_2.jpg
Любовта между Маша и Григор не е подвластна на финикийските знаци. Ако беше така, Маша щеше да си стои до здравото рамо на баскетболиста Вуячич, който поне може да й бъде конкурент по авоари. Само домът на Шарапова в Манхатън Бийч струва два пъти повече от цялото състояние, заработено досега от българина с играта му на корта.

Сред съседите на Мария и Григор в Калифорния е най-известната жена-футболист в историята на великата игра – американката Мия Хам. Двукратната олимпийска и два пъти световна шампионка с националния отбор на САЩ суперзвезда е омъжена за друго голямо име в американския спорт – това на бейзболиста Номар Гарсияпара.

Сега обаче се дръжте здраво, защото ако Мия Хам е звезда, то тогава какво да кажем, че съсед на Гришо и Маша е една от иконите на НБА за всички времена Шакил О’Нийл. Великанът, който се извисява до 218 см и тежи близо 150 кг, запази имението си в щата Калифорния, което купи още докато играеше за местния „Лейкърс“. Въпреки че след това Шак се разведе, той запази къщата, от която прави пет стъпки и излиза върху пясъка на плажа и океана само за себе си.

Имение в Манхатън Бийч, който се слави като едно изключително сладко, безопасно, адски скъпо и баровско място за живеене, има и Коби Брайънт – контузеният лидер със скъсан ахилес на „езерняците“.
 
Тук от година
насам се шири и
новият треньор
на „Лейкърс“
 
Майк Д’Антъни, който има нещастието да е съсед през една улица с легендарния наставник и гуру на Майкъл Джордън, Шак и Коби – Фил Джексън. Баскетболната инвазия в региона не е случайна, тъй като тренировъчната база на клуба на „Лос Анджелис Лейкърс“ – „Ел Секундо“ е само на 10 минути шофиране с автомобил от Манхатън Бийч.
Grigor_4.jpg
Любопитното е, че близо до комплекса е и тенис-центъра, в която години наред Шарапова труда майсторство и лее пот, донесли й до момента над $90 млн. Там от януари насам постоянно се подготвя и Григор заедно с личния си треньор Роджър Рашийд от Австралия.
Говори се, че домът на Маша в Калифорния драстично се различава от този, който тя остави на родителите си, но който самата тя с умиление все още не пропуска да нарече своето гнездо във Флорида. Първо, имението в Манхатън Бийч е далеч по-малко като разгърната площ, въпреки че е по-скъпо. И второ, в него по нищо няма да разберете, че това е вилата на известна спортистка. Никъде вътре няма да зърнете трофеите й. Тяхното запазено място са между стените на „гнездото“ на Шарапови във Флорида. Там на почетно място във всекидневната са изложени най-големите й като стойност купи в кариерата – начело със Сребърната салатиера от „Уимбълдън“.

Любимото кътче на Григор в Манхатън Бийч? И питате! Естествено, че това е гаражът с автомобилите, които той обожава. Електриково синьото „Порше Карера“ на стойност $105 000, което половинката му подари официално с признание пред медиите точно преди година и половина, стои отпред и се припалва при всяка възможност, независимо, че разстоянията в градчето от 35 000 обитатели не са никак големи. Там обаче има и едно червено, малко по-старо „Порше“. То е на любимата му жена, спечелено отново от нея на турнир в Европа преди няколко години, към което тя изпитва сантиментална стойност.

Въобще, живот ли бе да го опишеш. Димитров е щастлив млад мъж, който има късмета да е влюбен в жена, за която парите имат стойност дотолкова, доколкото знае цената им, а тя е платена с труда през целия й живот. За всичко останало, чувствата и взаимното уважение излизат на преден план. Скромното момче от Хасково, което само преди няколко дни призна, че татко му го е научил да бие силен сервис, като го е карал да се стреми да изпъва ракетата все едно е лъка на Робин Худ, продължава напред. Усмихнат и без пози и парадиране.
 
С чифт нови
маратонки
и джинси
 
Ако не бе толкова любим на хората у нас и зад граница, дори не бихте го забелязали, когато ще мине през вас. Той обаче минава и не се спира. Защото на хиляди километри разстояние от родната му стряха, на брега на океана, в имение за милиони долари е неговият настоящ живот.
ВАЛЯ ЛЕНКОВА/ШОУ