И миналата 2011 година ще я запомним с много скандали и падения, свързани с българския спорт. Хронологично започваме отзад напред, от края на годината, тъй като само преди няколко дни гръмна най-големият скандал. Допинг в ЦСКА. Бяха замесени петима футболисти. На трима от тях – Тодор Янчев, Румен Трифонов и Костадин Стоянов, пробите се оказаха положителни. В организмите им беше открито забраненото вещество метилхексанамин, което лекарят е дал чрез хранителни добавки.
 
В разгара на лятото секс скандал разлюля женския национален отбор на България по волейбол. Част от състезателките получавали тайни смс-и от вече бившия селекционер Драгутин Балтич. Словенецът канел момичетата тайно в стаята си по време на лагерите на отбора. Едва ли, за да бистрят тактиката на игра. Впоследствие треньорът напусна и положението се поуспокои, а и до днес няма доказан виновник за скандалните съобщения. Появи се слух, че част от момичетата са скроили номер на Балтич, за да го изгонят и са получили смс-ите от подставени лица.



Едва ли има по-голямо падение за българския футбол от това премиерът на страната Бойко Борисов да бъде избран за №1 в анкетата “Футболист на годината”. Министър-председателят разби конкуренцията след гласуване на феновете. На трето място във фенската класация завърши Васил Лукаев от петодивизионния Шипка (село Драгор). Вотът беше определен като протестен заради слабата година на родния футбол. Феновете нарочно бойкотираха футболните ни “звезди” и изкачиха Бойко Борисов на върха. Той обаче отказа да участва в същинската анкета, в която гласуваха журналистите и определиха Николай Михайлов за №1 за 2011 година.

През месец май Димитър Бербатов сензационно е изваден от групата на Манчестър Юнайтед за финала на Шампионската лига с Барселона в Лондон. Новина, която агенция БЛИЦ публикува първа в световното медийно пространство. От този момент започнаха проблемите на Митко с мениджъра на "червените дяволи" сър Алекс Фъргюсън.

Националите ни по футбол заслужиха презрението на феновете. 2011 година е възможно най-слабата от десетилетия насам. “Трикольорите” стигнаха дъното, след като загубиха в контрола от сборния отбор на областта Корсика. Заради поредицата загуби и гафове отборът ни пропадна в ранглистата на ФИФА и беше задминат от Антигуа и Барбуда. През есента "А" отборът на България игра пред около 200 зрители на Националния стадион "Васил Левски" срещу Уелс. В началото на годината се развихри страшен скандал с уговорен мач с Естония. Оказа се, че унгарски съдии са манипулирали резултата (2:2) в контролата на България с естонците в Турция. Кой прав, кой крив – така и не стана ясно. Реферите го отнесоха и бяха наказани доживот.

untitled1_1.jpg

Загубите обаче не секнаха желанието на националите да празнуват и леят алкохол по време на лагерите. Първо беше биреният скандал в Минск след контрола с Беларус. През август нашите гостуваха за контрола и загубиха с 0:1 след безобразна игра. Вечерта героите го ударили на веселба и обръщали питие след питие, въпреки забраната на бившия селекционер Лотар Матеус. Германецът също се превърна в част от цялото падение на българския футбол. Него го интересуваха повече жените и екзотичните пътувания, а не националния отбор на България. Валери Божинов намери време да се ожени по време на лагер на представителния ни тим. През октомври отборът с временен треньор Михаил Мадански се готвеше за квалификация с Уелс в хотел в Правец. Нападателят вдигаше наздравици с Николета Лозанова на същото място и въобще не му пукаше за двубоя.

11_4.jpg

И тази година не мина без скандал в щангите. Националният ни отбор беше спрян от участие на световното първенство в Париж часове преди състезателите да заминат за Франция. Човек от нашата федерация не пратил документите за допинг проверки до международната федерация, откъдето ни резнаха квитанциите.

Националният ни отбор по волейбол се провали и в двете състезания, в които участва, въпреки големите обещания и цели за призови класирания. На европейското първенство нашите останаха на 6-о място, в Световната лига финишираха на 5-а позиция.

9_3.jpg

Българският талант в ски-скоковете Владимир Зографски се оплете в сериозен скандал, въпреки успехите си и световната титла при юношите през януари. Състезателят беше наказан няколко пъти и дори заплашен, че може да бъде изхвърлен за 2 години. При всеки един от случаите ставаше въпрос за неспазени правила и несъответствие между дължината на ските и личното тегло на Владо. В крайна сметка от международната ски федерация само смъмриха Зографски.

Най-добрият български футболен съдия в последните няколко години Антон Генов яде бой насред центъра на София. След мача между Локомотив (София) и Черно море представители на варненския клуб напердашиха рефера в тунела на Националния стадион “Васил Левски”.

Клубния ни футбол записа съвсем постна година, след като нито един отбор не успя да влезе в групи на евротурнирите. Литекс очаквано се срина в опита си да атакува Шампионската лига и след това Лига Европа. ЦСКА преклони глава пред Стяуа. Падението беше за “Левски”, който отпадна от словашкия Спартак (Търнава) след дузпи.

Скандал се разрази на вечното дерби между ЦСКА и “Левски” през пролетта. Полицаи нахлуха в сектора с “червени” привърженици и ги изтикаха извън пределите на стадион “Георги Аспарухов”. Ултрасите така и не видяха успеха с 3:1 на ЦСКА насред “Герена”. Инцидентът продължи с гонене по улиците на София, раздаване на палки и включване на машини с водни струи.

untitled2.jpg

За финал оставаме главата на българския футбол – Борислав Михайлов. Президентът на БФС се скъса от купони през целия декември. Явно въобще не го интересува, че с всяка изминала година футболът и управлението му се провалят с всичка сила. Боби вдига чашката през вечер на партита. Легендарният вратар захвърли всякакви задръжки и полетя във вихъра на кючека за край на 2011 година. Изявите му взривиха цяла България./БЛИЦ