Светът на тениса бе разтърсен от признанието на Мария Шарапова, че е използвала забраненото вещество Мелдониум (познато още като Милдронат). Той е в забранителния списък от 1 януари 2016 година. Маша далеч не е първата звезда в тениса, която дава положителна допинг проба. Преди нея други звезди също имаха подобни проблеми. Представяме ви по-известните случаи на заловени тенисисти с допинг. За съжаление в списъка са и двама българи - Сесил Каратанчева и Димитър Кутровски. Доста любопитен бе случаят със Сесил, която първоначално спретна сценарий, че е била бременна и е направила спонтанен аборт, с което обясни наличието на високо ниво на нандролон в урината си. Маша просто можеше да каже, че е била бременна и е абортирала...

Ето списък с по-известните тенисисти, уличени в употреба на допинг:

АНДРЕ АГАСИ
Един от най-великите тенисисти на всички времена даде положителен тест през 1997 година с веществото кристал метамфетамин. Първоначално Агаси казва, че случайно е отпил от питие (сода) на личния си асистент Слим, в което явно се е съдържало веществото. По-късно обаче Андре признава в автобиографията си, че е посегнал към синтетичния наркотик заради слабата си форма и заради лошите отношения с тогавашната си любов - актрисата Брук Шийлдс. "Има миг на съжаление, последван от дълбока тъга - разказва Андре своя опит с наркотиците. - После настъпва приливна вълна на еуфория, която отмива всяка негативна мисъл в главата ми. Никога не съм се чувствал толкова жив, толкова обнадежден. И никога не съм усещал подобна енергия", допълва Агаси в автобиографията си.

ГРЕГ РУСЕДСКИ
Британецът гърми със забранения нандролон - стероид, който помага за нарастването на мускулната маса и съдейства за издръжливостта, през януари 2004 година. Тогава е заплашен да бъде наказан с две години. Той дава пробата в края на 2003-та по време на турнир в Индианаполис. Руседски потвърждава информацията, но отрича да е употребявал допинг. "В пробата ми е имало ниска концентрация нандролон - обясни тенисистът. Искам да стане ясно, че аз не използвам и никога не съм използвал допинг." След това Руседски бе оправдан от Антидопинговата комисия.

МАТС ВИЛАНДЕР, КАРЕЛ НОВАЧЕК
През 1995 г. на "Ролан Гарос" с положителна проба за кокаин са хванати Матс Виландер и Карел Новачек, които играят тогава заедно в турнира на двойки. Двамата са наказани за по три месеца

ПЕТЕР КОРДА
През 1999 година чехът бе дисквалифициран за 1 година за открит нандролон в урината. Корда току-що бе станал шампион на Откритото първенство на Австралия, а нандролонът е бил приет от тенисиста на "Уимбълдън" предната година.

ГИЙЕРМО КОРИЯ
През 2001 година Гийермо Кория все още не бе голяма звезда, но бе наказан за 7 месеца също заради открит нандролон в урината. Кория плати и близо 100 хиляди долара глоба. През същата 2001 година изгоря още един аржентинец - Хуан-Игнасио Чела. В неговия организъм допинг ченгетата откриха забранения метилтестостерон. Той обаче бе наказан за три месеца.

МАРИАНО ПУЕРТА
През 2004 година Пуерта е наказан за 9 месеца заради кленбутерол в урината. Пуерта доказва, че е астматик и е взимал лекарства за лечение. Наказанието е редуцирано на 6 месеца.

ГИЙЕРМО КАНЯС
През 2005 година, в началото на август, Гийермо Каняс е обвинен в приемане на допинг. Половин година преди това в Акапулко (Мексико) Каняс е хванат със забранения диуретик хидрохлоритиацид. Последва 2-годишно наказание за талантливия аржентинец плюс глоба от 276 000 долара и отнемане на 525 точки за ранглистата.

МАРТИНА ХИНГИС
Петкратната носителка на титли от Големия шлем бе подложена на проверка за кокаин по време на "Уимбълдън" през 2007 година въпреки твърдението й, че никога не го е използвала. Швейцарката е наказана за две години (1 октомври 2007 - 30 септември 2009). На 1 ноември 2007 година Мартина прекратява кариерата си с обяснението: "Дадох положителна проба, но никога не съм взимала наркотици. Чувствам се 100 процента невинна. Реших да се оттегля от спорта, защото не искам да се боря с антидопинговите власти. На моята възраст и с моите здравословни проблеми реших да сложа край на кариерата си”, каза още 27-годишната тенисистка. Това е нейно второ отказване, но след това се завърна отново и в момента продължава да се състезава на двойки.

СВЕТЛАНА КУЗНЕЦОВА
През януари 2005 година във втория ден на Откритото първенство на Австралия по тенис поставената под №5 в схемата Светлана Кузнецова (Русия) открито беше обвинена в употреба на допинг. Тенисистката е дала положителен тест на 19 декември по време на демонстративен турнир в Шарлероа (Белгия). Кузнецова отвръща, че е невинна и обяснява наличието на ефедрин в пробата с взето лекарство против хрема. Впоследствие Кузнецова бе оправдана и не понесе наказание.

РИШАР ГАСКЕ
Французинът също дава положителна допинг проба за кокаин през март 2009 година. Първоначално бе наказан за два месеца и 15 дни, но след това бе оправдан от Висшия арбитражен съд в Лозана. След изслушване на Гаске и експерти КАС решава, че количество кокаин в пробата на играча е толкова минимално, че е попаднало в кръвта му по-скоро случайно, а не е в следствие на умишлена или редовна употреба.

СЕСИЛ КАРАТАНЧЕВА
В края на 2005 година според френския вестник "Екип" Сесил Каратанчева е сгащена с допинг на откритото първенство на Франция - след загубата от Елена Лиховцева на 31 май. Специална комисия в Лондон я привиква за обяснения на 14/15 декември същата година. Там 16-годишната тийнейджърка се оправдава с бременност, за която не знаела, и последвал спонтанен аборт! Така тълкува високите нива надролон в урината си. Нищо от измишльотините на Сесил не хваща дикиш и я наказват с две години лишаване от състезателни права от 1 януари 2006 година. От разследването става ясно, че освен положителната проба по време на "Ролан Гарос" Каратанчева дава още една - на 5 юли при извънсъстезателен тест в Токио преди двубоя на България за "Фед Къп" срещу Япония.

ДИМИТЪР КУТРОВСКИ
На 14 февруари 2012 година българинът е уличен в употреба на забраненото вещество метилхексанамин. Кутровски твърди, че веществото е попаднало в организма му чрез приемането на хранителната добавка "Jack3d", като не е упоменато в състава й. Въпреки че ITF не оспорва обстоятелствата, свързани с поглъщането вследствие на незнание Световната антидопингова агенция (WADA) го наказва с лишаване на състезателни права със срок от две години за период от 14.02.2012 до 13.02.2014 г. Впоследствие тенисистът обжалва и наказанието му е намалено с 9 месеца до 14.05.2013 година.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ