Първото издание на най-новия турнир под егидата на ATP (Асоциацията на професионалните тенисисти) – ATP Cup, ще има своето дебютно издание в първите дни на новата година, а в него се включват Григор Димитров и България.

В надпреварата ще участват 24 държави, които ще си оспорват трофея от 3 до 12 януари, разделени в три австралийски града – Бризбейн, Пърт и Сидни.

Форматът
За първото издание на ATP Cup се класираха 24 държави, разделени в 6 групи по 4 тима. Водещите критерии за това кои страни получиха право на участие бе позицията в световната ранглиста на най-предно класирания тенисист от съответната държава. Това гарантира на организаторите, че най-добрите играчи в света ще бъдат част от турнира. Единственият минус за ATP е отсъствието на състава на Швейцария, след като Роджър Федерер и Стан Вавринка се отказаха от участие в надпреварата. Именно това решение на Федерер и Вавринка изпрати България, която заслужи класирането си заради 20-ата позиция в ранглистата на Григор Димитров, в група C, заедно със съставите на Белгия, Великобритания и Молдова. Победителите от шестте групи плюс двата най-добри втори отбора се класират за фазата на директните елиминации, която се състои от 1/4-финали, 1/2-финали и финал, който ще се проведе на 12 януари в Сидни.

Бъдещата Купа "Дейвис"?
ATP Cup е първият национален турнир под егидата на ATP от спирането на ATP World Team Cup, който се провеждаше от 1978 г. до 2012 г. в Дюселдорф. Организаторите не крият желанието си тази надпревара да се превърне в ежегодна и дори в краткосрочно бъдеще да измести от календара турнира за Купа Дейвис – най-известният и популярен национален турнир, който се организира от ITF (Международната тенис федерация) от 1900 година.  Това, с което ATP се надява да надцака ITF и ATP Cup да стане предпочитан национален турнир за сметка на Купа Дейвис, са точките, които всеки тенисист може да спечели и които ще важат за световната ранглиста.

Българското участие
Както вече стана дума, България заслужи своето участие благодарение на 20-ата позиция на Григор Димитров в световната ранглиста. Отпадането на състава на Швейцария пък ни изпрати в Група C в компанията на Великобритания, водена от Анди Мъри, Белгия с лидер Давид Гофен и Молдова с Раду Албот в състава.

Българският тим, воден от играещия капитан Григор Димитров, ще е в състав Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев.

Григор и компания излизат на 3 януари от 8:30 часа българско време срещу Великобритания, на 5 януари от 1:00 часа срещу Молдова и на 7 януари от 8:30 часа срещу Белгия.

Групите и телевизионното излъчване
Груповата фаза на ATP Cup, мачовете от които ще се проведат в Бризбейн, Пърт и Сидни, ще се състои от 3 до 8 януари включително. Финалната фаза на директните елиминации ще се състои на 9 януари и 10 януари (1/4-финали), 11 януари (1/2-финали) и 12 януари – големият финал. Всички двубои на България, както и по-интересните сблъсъци от груповата фаза, плюс всички двубои от директните елиминации ще се излъчват пряко по MAX Sport 1.

Припомняме, че вчера кореспондентът на БЛИЦ СПОРТ показа уникални снимки и видео от Сидни. 

Разпределението по групи за първото издание на ATP Cup:
Група А: Сърбия, Франция, Южна Африка, Чили
Група B: Испания, Япония, Грузия, Уругвай
Група C: Белгия, Великобритания, България, Молдова
Група D: Русия, Италия, САЩ, Норвегия
Група E: Австрия, Хърватия, Аржентина, Полша
Група F: Германия, Гърция, Канада, Австралия