Григор Димитров продължава страхотното си представяне на Аустрелиън Оупън и вече е на 1/4-финалите! Българинът елиминира и Роберто Баутиста-Агут (№62 в световната ранглиста), надигравайки го с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4.

Следващият съперник на хасковлията ще бъде победителят от мача между Рафаел Надал и Кей Нишикори. Спорът за място на 1/2-финала ще се състои в сряда срещу четвъртък.

Още преди дни с победата си над Милош Раонич Григор стана първият българин, достигнал 1/8-финал на турнир от Големия шлем. Днес Димитров записа ново историческо постижение и вече можем да мечтаем за нещо много повече.

С успеха над Роберто Баутиста-Агут българинът си осигури дебют в Топ 20. Димитров ще се изкачи до №19 в света, а освен това днешната победа му донесе и чек за 270 000 щатски долара.

В началото на мача Гришо и Баутиста-Агут си размениха по един сет - 6:3, 3:6, след което Димитров беше фантастичен в третия, в който отвя съперника с категоричното 6:2, а след това с решаващ пробив в края на четвъртия сет страхотният хасковлия постигна сладката победа и заслужено ликува. Последната точка за българина дойде след продължително разиграване, при което съдиите отсъдиха аут в полза на българина, но Баутиста-Агут поиска "ястребово око", но електрониката потвърди решението им и Гришо вдигна победоносно ръце.

22-годишният Димитров спечели 85% от разиграванията при вкаран първи сервис срещу 68% за испанеца. Българинът постигна 11 аса срещу 5, 38 срещу 27 уинъра и допусна по-малко непредизвикани грешки - 34 срещу 45.

Това беше четвърти мач между Григор и Баутиста-Агут. В трите предишни срещи българинът спечели само една победа - след четири спасени мачбола, три от които поредни при 6:3 точки в тайбрека на третия сет. Григор не загуби разиграване до края на двубоя на чалънджъра в Орлеан (Франция) - 3:6, 6:2, 7:6(6) и ликува, но днешният му успех е много по-сладък и ценен, тъй като го класира на 1/4-финал на турнир от Големия шлем.

В другите им 2 мача хасковлията отстъпи на Баутиста-Агут - на фючърс в Испания (6:4, 4:6, 6:2) и на АТР турнира в Пекин в края на миналия сезон (6:4, 6:2).

БЛИЦ припомня, че преди да елиминира Баутиста-Агут в Мелбърн, Гришо се справи още с Брадли Клан (САЩ), Йен-Сун Лу (Тайпе) и Милош Раонич (Канада).




ГРИГОР ДИМИТРОВ - РОБЕРТО БАУТИСТА-АГУТ 6:3, 3:6, 6:2, 6:4

00_gr1.jpgПЪРВИ СЕТ
Българинът започна отлично и набързо поведе с 40:0 след мощен сервис, уинър от форхенд и ас, последва двойна грешка, но при втория си геймбол наниза още един ас и откри резултата. Испанецът изравни, въпреки че започна подаването си с две непредизвикани грешки, довели до преднина от 30:0 за Гришо. Баутиста-Агут обаче не даде шанс на Димитров за пробив и след четири поредни точки изравни за 1:1.

Испанецът поведе с 30:15 в третия гейм, при подаването на хасковлията, след което Баутиста-Агут сгреши и след мощен сервис Димитров поведе с 2:1. Последва пробив на Гришо. Българинът търпеливо изчака няколко неточности на испанеца и достигна до първия си шанс за пробив, последва нова грешка за Баутиста-Агут и пробивът бе факт - 3:1 за Димитров.

В този момент приятелката на Григор Мария Шарапова загуби от Доминика Цибулкова на "Род Лейвър Арина" и отпадна от надпреварата.

Петият гейм беше доста оспорван. Григор имаше геймбол при 40:30, но в този момент допусна втората си двойна грешка от началото на мача. Последва ас и ново предимство за българина, но испанецът измъкна следващите две разигравания и си осигури точка за пробив. Последва обаче неточност от Баутиста-Агут, а след два мощни сервиса Гришо измъкна подаването си и затвърди пробива - 4:1. След това испанецът успя да спре серията от три поредни гейма за Димитров, задържайки сервис гейма си на 30 - 4:2. Димитров нямаше проблеми и без да даде дори точка на противника направи 5:2 и се нуждаеше от само още един гейм, за да спечели първия сет.

00_grigor.jpg

Испанецът намали до 3:5, след което Гришо се отчете с няколко мощни сервиса и печеливш смач, за да поведе с 40:0. Българинът пропусна първите два сетбола, но при третия последва грешка от Баутиста-Агут и след 32 минути игра Григор поведе с 1:0 сета.


000_set1.jpg

ВТОРИ СЕТ
Баутиста-Агут започна по-добре втората част, като не даде точка на Димитров в първия гейм, след което направи пробив и поведе с 2:0.
000_gr_coach.jpg
Испанецът успешно затвърди пробива си и поведе с 3:0 на старта на втората част. Баутиста-Агут имаше предимство от 30:15 в четвъртия гейм, след като Григор направи две непредизвикани грешки, но след уинър от форхенд, ас и още един мощен сервис успя да измъкне подаването си и да намали на 1:3.

След това испанецът отново спечели подаването си и поведе с 4:1.

После Гришо трудно измъкна подаването си, в което изоставаше с 15:30 след щастлива за испанеца намеса на мрежата. Баутиста-Агут дори имаше шанс за нов пробив, но Димитров все пак съумня да измъкне подаването си - 2:4.

00_gr2.jpg

Следващият гейм беше още по-оспорван. Той започна с предимство от 30:15 за испанеца, но след страхотен минаващ удар и двойна грешка от страна на съперника Гришо успя да достигне до дюс. Хасковлията отрази още няколко геймбола, но до шанс за пробив така и не се стига и в крайна сметка Баутиста-Агут измъкна подаването си - 5:2 и по този начин беше само на гейм от спечелването на сета.

Димитров намали на 3:5, след което смени ракетата, но и това не помогна. Испанецът спечели втория сет след сервис гейм на нула, в който Григор допусна грешки още от ретур в три от общо четирите разигравания - 6:3 за Баутиста-Агут.

00_set2.jpg

ТРЕТИ СЕТ
Димитров взе сервирането си в началото на третата част, след което вторият гейм започна с няколко грешки на испанеца и надежди на Григор за пробив. Българинът поведе с 30:15, но Баутиста-Агут се справи, печелейки три поредни разигравания, а с това и гейма за 1:1.

След мощни сервиси хасковлията категорично взе следващия гейм за 2:1, след което направи и пробив - 3:1.

Гришо получи две възможности за пробив в петия гейм, като се възползва от втората, за да поведе с убедителното 4:1.

00_gr3.jpg

Баутиста-Агут се посъвзе, нанизвайки два уинъра в шестия гейм, а след още две неточности от ракетата на хасковлията испанецът спря серията му - 4:2 за Гришо.

000_gr2.jpg

Първата ни ракета набързо поведе с 30:0, последва страхотен минаващ удар от страна на испанеца, но това бе всичко, до което Баутиста-Агут достигна в този гейм и Григор беше много близо до успеха във втория сет.

Две непредизвикани грешки от испанеца доведоха до преднина от 30:0 за българина, последва ас на втория сервис, но след нова неточност за Баутиста-Агут Гришо вече разполагаше с две точки за нов пробив, които в случая бяха с цената на сетболи. В последвалото разиграване всичко се реши и хасковлията е само на сет от историческото класиране на 1/4-финалите в Мелбърн.

000_set3.jpg

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Гришо даде шанс за пробив на Баутиста-Агут още в първия гейм на четвъртия сет. Испанецът поведе с 40:30, след което брейкболът беше отразен от хасковлията. Двойна грешка на българина донесе нов шанс пред съперника му, но за наша радост всичко приключи благополучно за Димитров, който спечели следващите три разигравания и поведе с 1:0 гейма.

Испанецът бързо взе подаването си, след като поведе с 40:15, а след това се възползва от втория си геймбол за 1:1.

Григор се развихри в третия гейм и набързо си осигури три поредни геймбола, но след серия от непредизвикани грешки допусна да се стигне до равенство. Все пак мощен уинър от форхенд донесе нов геймбол пред българина, последва грешка от ракетата на испанеца и 2:1 за Димитров.

000_gr4.jpg

Четвъртият гейм започна с две непредизвикани грешки на испанеца, Григор поведе с 30:15, но в последвалото разиграване късметът бе на страната на Баутиста-Агут и не се стигна до шансове за пробив, а след още две точки в негова полза резултатът в четвъртата част стана 2:2.

След това българинът беше отличен при подаването си и поведе с 3:2. Баутиста-Агут обаче също сервира успешно, дръпна с 40:0 в шестия гейм, след което го взе за 3:3.

Подаването на Гришо започна с разиграване, в което той показа добра защита и дори напусна очертанията на корта в опит да спаси удар на съперника си, но не успя да го направи. Все пак до края на гейма Димитров не загуби ново разиграване и поведе с 4:3, след което испанецът взе сервис гейм на 0 и резултатът стана 4:4.

000_gr_stat.jpg

Гришо се справи отлично в следващия гейм и принуди съперника си да сервира за оставане в мача, докато на хасковлията му бе нужен успех само в още един гейм, за да спечели двубоя. Испанецът беше подложен под сериозно напрежение, Димитров беше блестящ в защита и в същото време атакуваше при първа възможност, а това доведе до мачбол. Последва грешка на Баутиста-Агут и българинът ликуваше - 6:4, класирайки се за исторически 1/4-финал в Мелбърн.

00_gr_3.jpg


000_stat.jpg