Световният №1 Рафаел Надал е съперникът на Григор Димитров на 1/4-финалите на Аустрелиън Оупън. Испанецът се затрудни максимално срещу японеца Кей Нишикори, дори пусна кръв, но успя да продължи напред след успех със 7:6(3), 7:5, 7:6(3).

По-рано днес пък Гришо ни донесе голяма радост, постигайки сладка победа срещу сънародника на Надал - Роберто Баутиста-Агут, надделявайки с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4. Така Димитров се превърна в първият български тенисист, достигнал 1/4-финал на турнир от Големия шлем.

Спорът му с Надал за място на 1/2-финалите в Мелбърн ще бъде в сряда на "Род Лейвър Арина", а БЛИЦ отново ще ви предостави възможност да го наблюдавате директно с картина.

Това ще бъде четвърти мач на българина с Надал. Досегашните 3 бяха спечелени от испанеца, който обаче беше затруднен от Григор.

Първата им среща беше през февруари 2009 година на турнира в зала в Ротердам (Холандия), когато Надал бе №1 в света, а Гришо - едва 17-годишен. Тогава испанецът победи със 7:5, 3:6, 6:2. Вторият им сблъсък бе през 2013 година на един от любимите турнири на Рафа - "Мастърс"-а в Монте Карло (клей). Испанецът триумфира след 6:2, 2:6, 6:4. През август миналата година двамата се срещнаха и в третия кръг на турнира в Синсинати (САЩ). Димитров се представи отлично срещу Краля на клея, но преклони глава пред испанеца, отстъпвайки след 2:6, 7:5, 2:6.

Победата на Надал срещу 16-ия в схемата Кей Нишикори дойде след 3 часа и 16 минути игра. Рафа, който бе шампион на Аустрелиън Оупън през 2009 година, пропиля пробив аванс в първия сет, но спечели безапелационно последвалия тайбрек. Във втората част испанецът навакса пасив от 2:4, като взе пет от следващите шест гейма, за да поведе с 2:0 сета.

В третата част Нишикори направи обрат от 2:4 и с два поредни пробива стигна до 5:4 и сервираше за спечелването на сета, но се провали. Така отново се стигна до тайбрек, в който левичарят Надал поведе с 4:1 точки и не допусна обрат, триумфирайки срещу японеца.

27-годишният Рафа наниза 12 аса и пласира 36 печеливши удара. Голямата разлика дойде от броя на непредизвиканите грешки, като Надал направи само 28 срещу 51 на Нишикори.

Проблемът за Надал преди 1/4-финала срещу Гришо е контузията в лявата му ръка, която дори се разкървави днес заради мазолите. Наложи се испанецът да получи медицинска помощ.

Очакваният с огромен интерес сблъсък между Рафа и Гришо ще бъде в сряда, а началният час ще стане ясен във вторник сутрин.