Новак Джокович изнесе лекция на Роджър Федерер в спора за място на финала на Аustralian Open. Световният №2 удържа ранния натиск на опитния швейцарец (38-годишен), но спечели 50-ия им сблъсък, без дори да му даде сет - 7:6(1), 6:4, 6:3. Така Ноле поведе на Федерер с 27:23 в мачовете помежду им.  

Очакванията за голямо зрелище не се сбъднаха напълно. Зрителите видяха само три сета, като Джокович беше безапелационен и победи само за 2 часа и 18 минути. Така той направи поредната крачка към рекордната осма титла от Откритото първенство на Австралия по тенис и общо 17-а от Големия шлем. На финала в неделя Ноле ще спори с Доминик Тийм или Александър Зверев, които играят утре.

Toва беше петият мач между Джокович и Федерер в Мелбърн. Първо печели Роджър през 2007, а след това Джокера (2008, 2011 и 2016). 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Двамата се захапаха от първата точка и в откриващото си подаване Федерер трябваше да спасява две брейкпойнта при 15:40. Швейцарецът се измъкна, а още в следващия гейм самият той направи пробив и взе ранен аванс от 2:0. Сърбинът направи рибрейк в следващия гейм, но в четвъртия отново имаше пробив. 38-годишният швейцарец спечели и второто подаване на Джокович и този път затвърди пробива, като се отскубна напред в резултата при 4:1. В следващия гейм сърбинът пак имаше огромни проблеми на свой сервис и трябваше да заличава три поредни брейкпойнта при 0:40, но някакси се измъкна и се пребори за 2:4. Федерер отговори с експресен гейм на нула и запази аванса си от три гейма - 5:2.

При 5:3 Федерер сервираше за сета, но изигра кошмарен гейм, в който бе пробит на нула и Джокович някак твърде лесно успя да се върне в битката за сета. 32-годишният сърбин изравни за 5:5, а след това притисна съперника си и бе много близо до пробив при 15:40. Федерер обаче запази спокойствие и се спаси, слагайки край на серията от 3 поредни гейма на Джокович - 6:5. Ноле все пак изпрати сета в тайбрек, в който балканецът доминираше и след бърз мини-пробив поведе с 3:0 в резултата. Смяната на полетата дойде при 5:1 за сърбина, а следващата точка отново бе спечелена от поставения под №2 - този път с изумителна къса топка. Роджър така и не успя да се пребори за поне още една точка, тъй като Джокович сложи край на тайбрека със 7:1 след смразяващ ретур-уинър.

В първия си сервис-гейм във втората част Федерер имаше големи проблеми, но успя да направи обрат от 15:40 и не допусна ранно изоставане с пробив. В шестия гейм Федерер отново бе в тежка ситуация, като трябваше да отразява брейкпойнт при 30:40. До пробив все пак не се стигна, швейцарецът изравни за 3:3, а после сърбинът бързо взе подаването си за 4:3 и първият пробив в тази част трябваше да почака.

Двамата си размениха по още един гейм без пробиви и така се стигна до 5:4 за Джокович, а Федерер трябваше да сервира за оставане в сета. Сърбинът се задържа в гейма и издебна момента, за да се сдобие с точка за пробив, която беше и с цената на сетбол. Сърбинът не пропусна този шанс, спечели ключовата точка и вече авансът му стана 2:0 сета, а Федерер никога в кариерата си не е правил обрат срещу Джокович след изоставане от два сета. 

Първият пробив в третия сет дойде в шестия гейм, когато след перфектен бекхенд по диагонала Джокович поведе с 4:2. Това се оказа достатъчно на Джокера минути по-късно да вдигне триумфално ръце и да се класира за осмия си финал в Мелбърн.

При победа в неделя Джокович ще си върне и първото място в световната ранглиста. 

AUSTRALIAN OPEN 2020 - РЕЗУЛТАТИ 

AUSTRALIAN OPEN 2020 - РЕЗУЛТАТИ