Новак Джокович срещна изключително голяма съпротива от бившия №5 Кевин Андерсън, но успя да преодолее южноафриканеца и да поведе Сърбия към първа победа на ATP Cup. Световният №2 се наложи над първата ракета на съперника със 7-6(5) 7-6(6) и надгради над успеха на Душан Лайович срещу Лойд Харис по-рано днес, като направи резултата в серията от група A 2-0.

Последният двубой на Кевин Андерсън бе през юли на Уимбълдън, а след това контузията в коляното провали плановете му да играе до края на 2019. През миналия сезон той участва само в 15 мача, записвайки 11 победи.

Липсата на игрова практика не бе проблем за южноафриканеца, който, макар да не спечели, се представи на много солидно ниво.

Ритъмът на Андерсън бе поставен под съмнение още в първите няколко гейма от срещата, в които Джокович съумя да изгражда комбинации сервис-мрежа и да предизвиква грешки на съперника. Бившият №5 изоставаше от повечето топки, допусна няколко неточности и успя да спечели само две точки в първите три гейма, изоставайки с пробив и 0-3.

Постепенно 91-ият в ранглистата натрупа самочувствие с минаващ удар по диагонала и още няколко уинъра, за да може да поеме контрол в разиграванията в седмия гейм. Тогава световният №2 допусна три грешки, а късата му топка не бе на ниво и Андерсън го размина, за да материализира рибрейк за 3-4.

Още в следващия гейм Новак поведе с 40-15 и си осигури два поредни „скрити“ сетбола. И макар да имаше общо четири шанса отново да поведе с пробив, сърбинът не успя да ги реализира. Съперникът му пласира ас, достигна до трудна топка до мрежата, а после отново навлезе навътре в корта, за да изравни за 4-4.

При 6-5 Джокович завърши от бекхенд и получи сетбол, но южноафриканецът го разигра по целия корт, за да вкара частта в тайбрек.

Макар в дългия гейм сърбинът да избухна в ярост срещу фен на трибуните, който за малко да прекъсне негово победно разиграване, и да получи предупреждение от съдията Мохамед Лаяни, Новак запази концентрация и поведе със 7-6(5).

При 3-3 след паузата Андерсън отрази брейкбол, а после имаше три шанса да пробие подаването на опонента. Сърбинът обаче се измъкна от сложната ситуация и остана догонващ в сета.

В тайбрека Джокович спаси сетбол и обърна с невероятна игра до 7-6(6).

Какво се случи по-рано в серията днес?

Сърбия поведе на Република Южна Африка с 1-0 победи в група А на ATP Cup, мачовете от която се играят в Бризбън. Това се случи благодарение на успеха на Душан Лайович над втората ракета на южноафриканците Лойд Харис след обрат до 3-6 7-6(4) 6-3 за близо 2:30 ч. на корта.

Лойд Харис започна двубоя уверено и проби още първото подаване на сърбина, който не бе намерил своя ритъм. Оттам насетне Лайович подобри нивото си, но южноафриканецът остана солиден в сервис геймовете си. Не даде нито един шанс на опонента за рибрейк и поведе в частите от посрещане с 6-3.

След паузата 99-ият в света отрази общо четири брейкбола до 3-3, за да може да вкара сета в тайбрек. 34-ият в ранглистата обаче завърши частта със 76% спечелени точки на първи начален удар и цели 90% на втори, като затвори дългия гейм със 7-4 точки.

Този развой на събитията веднага повлия положително на психиката на Лайович, който проби за 3-1 в третата част. Харис обаче веднага реализира рибрейк за 2-3.

Сърбинът обаче отново пое контрол над срещата, проби в осмия гейм, а след това завърши мача на свое подаване с 6-3, за да донесе първата точка на страната си на ATP Cup.

TennisKafe.com