Григор Димитров спечели четвърта АТР титла в кариерата си. Българинът надделя в епичен финал Фелисиано Лопес с 6:7, 7:6, 7:6 на Куинс Клъб в Лондон. За успеха си Димитров заработи 250 точки, но ще добави само 160 към актива си. Първата ни ракета ще остане под №13 в световната ранглиста, но до Топ 10 му остават около 130 точки. Още на Уимбълдън Григор може да дебютира в челната десетка на света.

Ето някои факти след успеха на Димитров:

*В професионалната си кариера хасковлията е играл на 16 финала и е спечелил 14 от тях (4-1 на АТР ниво, 4-1 на чалънджъри и 6-0 на фючърси)

*От началото на годината Григор Димитров има 30 победи от 39 изиграни мача. Границата от 30 победи до момента са преминали единствено Надал (41), Федерер (34), Бердих (33), Гулбис (32), Ферер (31), Джокович и Чилич (30).

*Григор Димитров има три титли от началото на сезона - толкова имат Джокович и Вавринка, само Надал е с повече (4).

*Димитров е единственият тенисист, който през настоящия сезон е печелил титла на трите основни настилки, на които се играе тенис (клей, твърди кортове и трева). Това не се бе случвало през последните две години, а от 2007 година насам, когато килимът тотално бе премахнат от АТР тура, само шест човека бяха печелили титли на трите настилки в един сезон - Федерер, Джокович, Надал, Ферер, Карлович и Куери.

*Част от фактите са от Tenniskafe.com