Григор Димитров спечели титлата на турнира Куинс Клъб в Лондон. На финала българинът победи испанеца Фелисиано Лопес с 2:1 сета (6:7, 7:6, 7:6). Двубоят продължи 2 часа и 31 минути и мина през три тайбрека. Испанецът спечели първия, Григор Димитров обаче обърна развоя, спечели втория и третия сет отново с тайбрек. На трибуните бе половинката на Григор Димитров - Мария Шарапова, която изживяваше всяка точка, а след края на мача не скри емоциите си.

Това е четвърта титла за Димитров. Три от тях бяха спечелени през този сезон, а след днешния триумф в Куинс първата ни ракета вече има пълен комплект АТР титли на всички четири настилки, на които се играе съвременият тенис - в зала в Стокхолм, на твърди кортове в Акапулко, на клей в Букурещ и сега на трева в Куинс.

Двамата показаха изключителен тенис, не допуснаха грешки в подаванията си в първия сет и Лопес спечели след тайбрек. Във втория сет сценарият се повтори и двамата стигнаха до 6:5. При следващото подаване на Григор - Лопес, стигна до шампионска точка при 40:30. В този момент българинът бе опрян до стената, но с изключителни нерви и психика върна всичко в свои ръце и изравни за 6:6 гейма, а след това спечели тайбрека със 7:1 точки.

Третият сет започна лошо за Димитров, който допусна пробив. Българинът успя да го върне при 4:4, след което двамата отново влязоха в познатата игра до 6:6. Двубоят влезе в трети тайбрек, който Григор спечели с 8:6 след нови драматични моменти.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ФЕЛИСИАНО ЛОПЕС 2:1 сета (6:7(8), 7:6 (1), 7:6 (6)

ПЪРВИ СЕТ
Двубоят започна с размяна на сервис геймове - българинът поведе с 1:0, Лопес изравни за 1:1. Димитров отново спечели своето подаване за 2:1, като този път допусна една непредизвикана грешка. В четвъртия сет Григор имаше възможност да опита да стигне до пробив, но Лопес спечели за 2:2. Григор нямаше абсолютно никакви проблеми в петия гейм на свой сервис и поведе с 3:2 след 40:15. В шестия гейм при сервис на Лопес резултатът стигна 30:30, после мина през 40:40 няколко пъти, но испанецът в крайна сметка се измъкна и изравни за 3:3 гейма. Последва нов безупречен гейм за Григор Димитров, който поведе с 4:3. Фелисиано Лопес изравни за 4:4 гейма, след като този път изпълни страхотни три поредни сервиса, два от които реализира асове. Григор отвърна с мощен сервис-гейм, който спечели на нула за 5:4. Фелисиано Лопес изравни за 5:5, след като поведе с 40:0, но допусна две точки на Григор за 30:40. Григор Димитров поведе с 6:5, след като спечели отново подаването си. Испанецът отново изравни за 6:6 гейма и двубоят влезе в тайбрек. Тайбрекът стигна до 2:1 и минипробив за 3:1 в полза на Лопес. Испанецът поведе с 5:2, но допусна три поредни грешки за 5:5. При 6:6 точки Григор Димитров изпрати топката в аут и Лопес получи сетбол при 7:6. Последва сервис на испанеца и драматично разиграване, в което българинът се спаси и изравни за 7:7 точки. Лопес обаче поведе с 8:7, българинът изравни за 8:8, но испанецът спечели с 10:8, с което поведе с 1:0 сета.

ВТОРИ СЕТ
000.jpgФелисиано Лопес започна с успех подаването си и поведе с 1:0 гейма. Димитров изравни за 1:1 гейма. Лопес отново поведе на свой сервис с 2:1 гейма. Българинът изравни за 2:2 гейма, въпреки че направи двойна грешка. Фелисиано Лопес отново поведе с 3:2, след като не допусна изненада на свой сервис. При следващото си подаване Григор за първи път имаше проблеми до 30:30, след което вкара две поредни точки и изравни за 3:3 гейма. В следващия гейм Лопес поведе с 4:3, но Григор имаше шанс да опита пробив. Българинът поведе с 30:15, след това резултатът бе 30:30, но испанецът затвори гейма. Българинът изравни за 4:4 гейма, след като спечели подаването си на нула. Фелисиано Лопес поведе с 5:4 гейма. Григор Димитров не допусна изненада и изравни 5:5 гейма. Лопес отново поведе с 6:5 на свой сервис. Последва най-драматичният гейм до момента, в който Григор застана на сервис. Резултатът стана 30:15 за Лопес, Гришо поиска ястребово око, което отсъди в негова полза, иначе резултатът ставаше 40:15. Последва мачбол за испанеца при 40:30, но направи грешка и резултатът стана 40:40. Григор бе опрян до стената, последваха уникални разигравания и българинът с изключителни удари взе предимство, а след това изравни геймовете за 6:6. В тайбрека Димитров поведе с 3:0, после Лопес направи грешка и резултатът набъбна на 4:0. Григор с мощен форхенд намери правата за 5:0, а Лопес изпрати в аут следващата топка за 6:0. Григор направи двойна грешка (втора в мача) за 1:6, но още в с ледващата атака затвори тайбрека със 7:1 и спечели сета със 7:6.

ТРЕТИ СЕТ
Още на старта на третия сет Фелисиано Лопес направи пробив и поведе с 1:0 гейма. Испанецът затвърди пробива и на свой сервис спечели за 2:0 гейма. Дойде ред и на Григор Димитров да спечели гейм във втория сет, направи го на свое подаване за 1:2. Испанецът продължи да печели сервис-геймовете си и поведе с 3:1. Григор намали на 2:3 гейма, след като спечели подаването си, но отново малко по-трудно. В шестия гейм Григор стигна до 40:40 след добра контраатака при един от сервисите на Лопес. Испанецът обаче не допусна изненада и поведе с 4:2 гейма. Григор Димитров намали на 3:4 гейма, след като в подаването си заби няколко поредни аса (общо 22 до момента). Григор Димитров направи ПРОБИВ и изравни геймовете за 4:4. В деветия гейм Григор Димитров получи два геймбола при 40:15 и спечели за 5:4. Фелисиано Лопес застана на сервис за оставане в мача и изравни за 5:5 гейма. Григор заби ас №23 за начало на следващото си подаване. Последва и 24-ти ас за 40:15, след което българинът поведе с 6:5 гейма. Фелисиано Лопес взе убедително и следващото си подаване, с което изравни геймовете - 6:6. Григор Димитров заби ас №25 в началото на тайбрека за 1:0 точки. Лопес изравни за 1:1 точки и поведе с 2:1 след ас. Димитров обърна резултата до 3:2 точки. Лопес изравни за 3:3 и обърна за 4:3. Хасковлията направи 26-ти ас за 4:4 и поведе с 5:4. Лопес изравни за 5:5. Лопес сбърка за 6:5 в полза на Григор, който получи шампионски мач. Точно в този момент българинът направи ужасен удар и прати топката високо във въздуха за 6:6. Димитров се поправи и поведе със 7:6 след ас. Българинът затвори сета с 8:6 в тайбрека и спечели мача.

СТАТИСТИКАТА ОТ МАЧА

00.jpg