Григор Димитров ще остане в топ 10 на световната ранглиста и след края на US Open, независимо как ще се развият полуфиналите и кой ще стане шампион. 

Българинът в момента е девети с 3655 точки. Григор ще добави 310 т. от тазгодишното си участие в Ню Йорк, където завърши разочароващо с контузията на четвъртфиналите срещу Франсис Тиафо.

Ако Тейлър Фриц спечели полуфинала си срещу Тиафо, ще се завърне в топ 10 и ще прати Димитров десети, защото ще е събрал 4060 точки. Разликата между седмия в момента Хуберт Хуркач и 12-тия Стефанос Циципас е по-малко от 700. 

Гришо пък ще е само на 95 точки от въпросната седма позиция, независимо дали е окупирана от Фриц или Хуркач. 

Ако американецът спечели трофея в Ню Йорк, ще събере 4760 т. и ще изпревари шестия в момента Андрей Рубльов, който ще е с 4645 т. от следващата седмица (минус 160 след отпадането от Григор на осминафиналите).

В класацията по резултати за 2024 г., според която се определят осемте участници във Финалите на АТР в Торино в края на годината, Григор също е десети в момента. Той е събрал 2835 точки след края на US Open. Така Димитров остава десети, като може да бъде задминат от Франсис Тиафо, който би имал 2950 т., ако стигне финала в Ню Йорк.

 подкрепя българския спорт