Григор Димитров отпадна от турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Най-добрият български тенисист загуби от световния №3 Анди Мъри с 6:7, 3:6 в среща от трети кръг на Мастърса с награден фонд от 4,169,090 долара. Лоша шега на Димитров отново му изигра липсата на хладнокръвие в решителните моменти. В първия сет той пропусна два сетбола при сервис на шотландеца, а след това направи три двойни грешки и Мъри върна пробива. Това се оказа фатално и за крайния изход от двубоя. Димитров напусна турнира 25 300 долара от наградния фонд и 45 точки за ранглистата. Той обаче ще загуби 45 точки, след като през миналата година стигна осминафинал и трябваше да защитава 90. Това означава спад от поне две места до №34 в света.

Мачът започна с грешка на Гришо, но той се съвзе бързо и след няколко добри сервиса и агресивна игра взе първия гейм. Мъри изравни геймовете, преди хасковлията отново да спечели своето подаване и да пробие шотландеца в четвъртия гейм. Последва връщане на пробива и 3:2. После два уинъра от форхенд и нова грешка на Мъри доведоха до две възможности за пробив пред хаксовлията, който се възползва още от първата след страхотно отиграване на мрежата – 4:2. Дойде и тоталната доминация на Гришо , който отново си осигури преднина от 40:0, този път не сгреши и след 32 минути игра поведе вече с 5:2, принуждавайки световния №3 да сервира за оставане в сета.

Получи се обаче необясним спад в играта на нашето момче и сценарият от двубоя срещу Новак Джокович в Индиън Уелс бе на път да се повтори. Мъри докара нещата до 5:5. Мобилизация от страна на Гришо му даде аванс и след страхотно отиграване успя да поведе с 6:5. Шотландецът взе подаването си и изравни отново – 6:6. Тайбрекът започна добре за българина, който реализира ранен пробив и поведе с 2:1, но дойде серия от непредизвикани грешки, позволила на съперника му да грабне сета – 7:6. Първият сет продължи малко повече от час.

Световният №3 започна много силно втория сет и набързо поведе с 3:0. Особено драматичен бе третият гейм, продължил седем минути. Гришо отрази няколко възможности на Мъри да задържи подаването си, но в крайна сметка отстъпи. После първата ни ракета най-сетне сложи край на серията от пет поредни гейма за шотландеца, задържайки подаването си на 15. Димитров взе и шестия гейм и докара резултата до 2:4, предотвратявайки две възможности за нов пробив. Шотландецът изигра стабилно подаването си и взе комфортна преднина от 5:2. Българинът върна един гейм и принуди съперника да сервира за победата си. Мъри имаше два мачбола, но доста се измъчи, преди да пласира 9-и ас в срещата. Вече третият мачбол беше спечелен, а с това и мача със 7:6, 6:3. Битката продължи час и 53 минути.

Това беше трети мач между двамата. Григор Димитров и Анди Мъри играха на финала в Бризбейн през януари. В първият финал за българина в АТР турнир хасковлията записа поражение с 6:7, 4:6. В първия сет Димитров имаше преднина от 5:2 гейма, но опитният Мъри обърна резултата и в тайбрека беше безапелационен. Във втория сет Григор отново поведе – с 4:3, но допусна пробиви и загуби битката за трофея.

Първата среща на двамата беше през 2011 година на турнира на твърди кортове в Банкок, когато британецът спечели с 6:4, 6:4 в спор за класиране на 1/2-финалите.

Гришо достигна до спора с Мъри, след като първият му съперник в Маями се отказа поради контузия - Симоне Болели във втория кръг на надпреварата. Ако нашето момче беше успяло да поднесе най-голямата изненада в Маями до този момент, успешно щеше защити спечелените 90 точки от миналогодишното издание на турнира, а в следващата фаза щеше да срещне Андреас Сепи.

Първата ни ракета се представя успешно и в турнира на двойки, където си партнира с Фредерик Нилсен. Преди часове българо-датското дуо отстрани със 7:6, 7:6 сочените предварително като големите фаворити Леандер Паеш/Микаел Льодра - поставени под №7 в основната схема и притежатели на общо десет титли от Големия шлем. Успехът класира Димитров и Нилсен на 1/4-финалите.

Гришо има само една над тенисист от Топ 10 на света (Томас Бердих) от общо вече 19 изиграни мача. Три от тях бяха в последните три турнира, на които Димитров участва - от Дел Потро в Ротердам, от Джокович в Индиън Уелс и сега от Мъри в Маями.