Григор Димитров отпадна на полуфинал на Мастърса в Торонто. Българинът загуби от Жо-Вилфред Цонга с 0:2 сета (4:6, 3:6) и така не успя да се класира за първи финал на турнир от Мастърс сериите. Преди няколко месеца №8 в света стигна полуфиналите в Рим, но бе спрян от Надал. Григор Димитров не успя да окаже никаква съпротива на Цонга, който беше много по-силен физически, изпращаше бомбени сервиси, последвани от точни и премерени бекхенди.

Все пак Григор си заработи чек за 147 800 щатски долара от наградния фонд и 360 точки, които въпреки че няма да доведат до изкачване, ще го задържат под №8 в света. Следващият турнир е Мастърса в Синсинати, а първият противник на поставения под №7 в основната схема българин ще се определи от сблъсъка между Йежи Янович и квалификант.

В първия сет двамата взимаха подаванията си до 4:4 гейма. Всеки път обаче сценарият беше един и същи. Цонга изпращаше бомбени сервиси, след което бързо с точни и премерени бекхенди матираше Григор. Българинът се трудеше доста повече на корта, опитваше форхенди, но често грешеше. Стигна се до пробив в полза на Цонга за 5:4, който бе затвърден за край на гейма – 6:4.

В началото на втората част Цонга проби още за 2:1, след като успя да поведе с 40:0 и не остави шансове на Григор. След това българинът догонваше, но не успяваше да стигне до възможност да върне пробива. Стигна се до 4:3 гейма в полза на френския тенисист, след което резултатът стана и 5:3 след спечелен сервис гейм от Цонга. Григор застана на сервис, но допусна пробив и така загуби мача.

Това бе четвърта загуба от четири мача за Григор Димитров срещу франуцзина Цонга.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ЖО-ВИЛФРЕД ЦОНГА 0:2 сета (4:6, 3:6)

ПЪРВИ СЕТ
Григор Димитров поведе с 1:0 гейма след добър сервис гейм. Цонга изравни за 1:1 гейма. Григор отново поведе с 2:1, след като взе малко по-трудно подаването си, геймът мина през 40:40. Цонга изравни за 2:2 гейма, като не срещна кой знае каква съпротива от българина. Григор Димитров поведе с 3:2 гейма, като от трибуните се чу скандирането: "Ние пеем само за победа". Цонга изравни за 3:3 гейма, а веднага след това Григор Димитров поведе с 4:3, въпреки че това беше най-трудното му подаване. Резултатът бе 30:0 за Цонга, но Григор направи няколко поредни точки и се измъкна. Цонга изравни за 4:4. Силни и мощни сервиси, добавени с много силни удари от бекхенд. ПРОБИВ за 5:4 в полза на Цонга. Французинът отново праща топовни бекхенди в полето на българина и го принуждава да бърка. Цонга поведе с 1:0 сета (6:4 гейма), след като затвърди пробива. Григор обаче имаше шанс да върне пробива, след като няколко пъти резултатът ставаше 40:40, дори имаше и предимство, но отново бомбените сервиси връщаха французина в мача.

3_1.jpg

ВТОРИ СЕТ
Григор Димитров взе подаването си и поведе с 1:0 в началото на втория сет. Цонга изравни за 1:1 гейма, след като даде само една точка на Григор. ПРОБИВ за 2:1 в полза на Цонга. Французинът много бързо успя да поведе с 40:0 и след това нямаше проблем да осъществи пробива. Цонга затвърди пробива си и поведе с 3:1 гейма. И този път всичко вървеше отлично за французина, който даде само една точка на Григор. Григор Димитров намали на 2:3 гейма, след като Цонга имаше четири брейкпойнта. Цонга взе подаването си и поведе с 4:2 гейма. Димитров отново намалява разликата - 3:4 гейма, но отново се затрудни и трябваше да мине през 40:40. Цонга отново дръпна с 5:3 гейма и ще получи първа възможност да спечели мача. ПРОБИВ за крайното 6:3 в полза на Жо-Филфред Цонга.

6_1.jpg