Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Най-добрият български тенисист Григор  Димитров победи испанеца Хавиер Марти с 6:2, 6:4 в мач от първия кръг на Мастърса в Мадрид. В следващия кръг Гришо ще се изправи срещу световния №1 Новак Джокович.

21-годишният представител на домакините, който се намира под №211 в световната ранглиста, оказа съпротива само във втория сет. Григор уби рано-рано интригата, след като поведе с 3:0, а при 5:2 за втори път от началото на мача спечели подаването на противника си и поведе със сет аванс. Втория започна сравнително оспорвано, за да се стигне до резултат 5:4 в полза на Григор и точно в този момент първата ни ракета нанесе своя удар, достигайки до пробив, а с това и слагайки край на спора в този двубой. С тази победа хасковлията си осигури 21,935 евро от наградния фонд и 45 точки.

Следващото препядствие пред Гришо е възможно най-тежкото - Новак Джокович. Сърбинът от началото на сезона е спечелил 26 от общо 28 мача, един от които именно срещу Димитров. Това се случи на 13 март на Мастърса в Индиън Уелс, когато Григор започна вихрено и дори сервираше за сета, но последва поредица двойни грешки, обърнали развитието на двубоя. Най-добрият български тенисист падна тогава с 6:7, 1:6 в мач от третия кръг. За поражението най-вече надделя слабата психическа устойчивост в ключовите моменти - при 5:4, сервирайки за първия сет, Димитров подари гейма, допускайки невероятните четири двойни грешки.

В последвалия тайбрек той отново игра далеч под нивото си и до края на двубоя така не успя да се възстанови от обзелите го негативни емоции. Така Димитров претърпя поражение и при втората си среща с този съперник. Двамата се изправиха един срещу друг през изминалия сезон, когато сърбинът се наложи с 6:3, 6:2 на турнира “Мастърс” в Шанхай. Гришо има още един мач с лидер в ранглистата - с Рафаел Надал през 2009 г., когато отстъпи с 5:7, 6:3, 2:6.

Момчето от Хасково вече е спечелило уважението на Джокович. "Той има капацитета да играе на много, много високо ниво, защото е много талантлив тенисист. Представя се еднакво успешно на всякакви настилки и го показа. С неговия стил на игра човек би си помислил, че би се представял най-добре на бързи кортове, но в Монте Карло показа, че играе еднакво добре и на клей, вкарвайки мача си с Надал в три сета. Тук в Мадрид надморската височина е 500-600 метра, което помага на по-агресивните тенисисти и тези, имащи силен сервис. Топката преминава през въздуха с по-голяма скорост, което прави Димитров много опасен на подобна настилка”, коментира Новак предстоящия двубой, цитиран от официалния сайт на АТР.

Мачът между Гришо и Ноле започва в 21:00 ч. и ще се предава на живо както по Филм+, така и в интернет.