Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от австралиеца Алекс де Минор с 6:7(4), 7:6 (3), 4:6 в епичен 1/2-финален сблъсък и след 2 часа и 52 минути игра отпадна от турнира от сериите АТР 250 в Антверпен. На финала австралиецът ще се изправи срещу французина Юго Юмбер, елиминирал британеца Даниъл Евънс в другия 1/2-финал след обрат и три сета - 4:6, 7:6(7), 6:4.

Първият сет бе доста оспорван, като двамата се пробиха на два пъти и стигнаха до тайбрек. В него обаче австралиецът имаше повече късмет и след 7-4 точки взе частта и поведе в сблъсъка.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Двамата продължиха да водят здрава битка и във втората част, в която обаче всеки от тях взе подаването на другия само по веднъж. Те отново стигнаха до пробив, но този път Гришо взе още в началото шест последователни точки и в крайна сметка след 7-3 спечели сета и изравни резултата.

Във решителния трети сет двамата взимаха подаванията си до седмия гейм, в който Де Минор реализира третия си шанс за пробив и поведе с 4:3. Димитров върна пробива с гейм на нула, но за съжаление след това отново загуби подаването си и австралиецът този път затвърди пробива си, реализирайки втория си мачбол, за да победи с 6:4 и да се класира за финала.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - АЛЕКС ДЕ МИНОР 6:7(4), 7:6 (3), 4:6

ПЪРВИ СЕТ
Двамата спечелиха трудно първите си подавания в оспорвана битка. В третия гейм австралиецът стигна до първия пробив в срещата и при това на нула. Гришо отвърна по най-добрия възможен начин с пробив също на нула, след което го затвърди с убедителен сервис-гейм за 3:2. В шестия гейм Димитров получи три възможности отново да вземе подаването на съперника и го направи при последната от тях, за да поведе с 4:2. Последва нов оспорван гейм, в който за съжаление този път Де Минор проби подаването на българина и намали изоставането си. Австралиецът спечели убедително своя сервис-гейм и затвърди пробива за 4:4. Григор спечели също категорично следващия гейм на свой сервис, но след това австралиецът отново не сгреши при подаването си и изравни за 5:5. Двамата спечелиха с лекота следващите си сервис-геймове и така се стигна до тайбрек. В него нещата не се развиха никак добре за Гришо, който загуби три точки на свое подаване и Де Минор стигна до пет сетбола при 6-1 точки. Той пропиля три от тях, но реализира четвъртия и след 7-4 точки взе тайбрека и първия сет.

ВТОРИ СЕТ
Също като в първата част двамата взеха първите си подавания, а в третия гейм Григор получи две възможности за пробив и ги пропиля. В крайна сметка австралиецът спечели гейма и поведе с 2:1. В следващия гейм Де Минор имаше шанс да вземе подаването на Димитров, но не успя. След това на свой ред Гришо се развихри и стигна до пробив с убедителен гейм в своя полза. Шестият гейм бе доста продължителен и в него Де Минор имаше две възможности да върне пробива, но в крайна сметка българинът поведе с 4:2. Последва убедителен сервис-гейм на австралиеца за 4:3. Последва оспорван гейм, в който още при първия удал му се шанс Де Минор върна пробива и изравни за 4:4, а след това взе подаването си на нула и дръпна с 5:4. Двамата продължиха да печелят подаванията си, но Гришо направи това направи това малко по-трудно. В крайна сметка отново се стигна до тайбрек и в него Димитров поведе с 6-0 точки, за да получи шест сетбола. Той загуби първия от тях след двойна грешка.

ТРЕТИ СЕТ
В решителната част двамата тенисисти сравнително леко печелеха подаванията си. Само в третия гейм нещата бяха по-оспорвани и Григор имаше шанс за пробив, но не успя да го оползотвори. Седмият гейм се оказа изключително важен и оспорван, а Де Минор стигна на три пъти до шанс за пробив и в крайна сметка успя да поведе с 4:3. Българинът отговори веднага и с върна пробива с гейм на нула за 4:4. За съжаление австралиецът не бе съкрушен и още в следващия гейм стигна до нова точка за пробив и го постигна, повеждайки с 5:4. Димитров опита отново да притисне Де Минор и даде всичко от себе си, но действаше твърде припряно и това доведе до грешки, които се оказаха решаващи за изхода от срещата. Първата ни ракета спаси един мачбол, но при втората си възможност Де Минор не сгреши и след 6:4 гейма в тази част се класира за финала на турнира.