ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Известният тенис треньор Пресиян Коев даде интервю за БЛИЦ след извънредното събрание на Българската федерация по тенис, на което присъства. 

Група деятели, треньори, сред които Коев, ръководители на клубове и бивши състезатели, представиха план от 7 точки за промени в Устава на БФТенис и изработване на програма за развитие на тениса в страната за следващите 4-6 години. Нито едно от исканията им обаче не беше уважено на днешното заседание. 

Коев разкри скандални неща, включително и как настоящото ръководство не е променило една от точките в устава, която гласи, че "за председател на Управителния съвет може да бъде избрано лице, което е било член на УС най-малко една година от последните петнадесет". 

"Извънредното събрание на Българска федерация по тенис, което се проведе днес, беше предизвикано още на 8 февруари, когато беше отчетното събрание. Да подчертаем, че днешното не беше нито изборно, нито отчетно. Целта беше да се прегласува един текст, като този във волейболната федерация, където знаем колко години Данчо Лазаров беше бетониран. Преди години волейболната федерацията го прие, след това и БФТенис също го прие. Точката гласи, че за председател на Управителния съвет може да бъде избрано лице, което е било член на Управителния съвет поне една година от последните петнадесет. Волейболната федерация наскоро смени тази точка, но днес тенис федерацията не го направи. А ние искаме осигуряване на равен достъп до управление и демократичен, неограничен от списъци, избор между всички компетентни и достойни за поста лица", обясни Пресиян Коев. 

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+) 

"Доста странен беше фактът, че Стефан Цветков днес предложи пред всички този текст да бъде приет с условието, че ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. Но неговият Управителен съвет и Правната комисия, която е избрана под негово ръководство, реши да не го приеме. Проведе се гласуване и щеше да се приеме, ако гласовете бяха 2/3. Но те издадоха указание към присъстващите, че това не е целесъобразно, тоест президентът на федерацията казва "направете го, но не е добре да се прави". В гласуването нямаше нужните гласове, бяха около 50%", каза Коев. 

"Цялостното поведение на Стефан Цветков и екипът му е, че той няма алтернатива", коментира бившият спортен директор на БФТенис.

"Въпросната точка я има във всички други федерации и всеки, който иска може да се кандидатира за президент, само БФТенис не я приема. Днес федерацията по тенис затвори вратите си за кандидати. Примерно, ако най-богатият българин изрази желание да стане председател на БФТенис - не може, защото уставът не го позволява. Това го няма в нито една друга наша спортна федерация", обясни още Пресиян Коев. 

"Тенисът си затваря врати по този начин към бизнеса, към хора, които искат да помагат и да издигнат играчите ни на още по-високо ниво. Казах го и на събранието днес, че в сегашния УС има членове, които не посещават редовно заседанията, и въпреки това тези хора могат утре да бъдат произведени като председатели на УС. А примерно Григор Димитров, Цветана Пиронкова, Магдалена Малеева, Катерина Малеева... те не могат да станат председатели. Да, Гришо не може, това гласи уставът. Димитър Кузманов обаче може, например, защото е член на Управителния съвет. Групата деятели и треньори предложихме УС да се намали от 21 на 9 човека, но и това беше отхвърлено. От всичките ни точки нито една не беше приета. Федерацията по тенис е рекордьор с 21 човека в УС. Такова нещо няма в другите ни спортни федерации. В момента голяма част от УС няма ясни права и задължения, няма ресори, за които да отговаря", каза още специалистът.

"Другото, което не се промени е, че БФТенис остава единствената федерация, в която президентът не носи материална отговорност. Стефан Цветков не е материално отговорно лице. Отговорността я носи Калоян Радославов, който е вицепрезидент на федерацията", добави Коев.

Относно дълговете, които БФТенис е натрупала, Коев обясни: "На предишното събрание беше казано, че задълженията на федерацията са 1,6 милиона лева. Получихме обещанието, че до първите дни на 2024 г. те ще бъдат погасени, но неясно как, няма ясен план".

Коев потвърди разкритието на БЛИЦ, че федерацията дължи пари и на част от отбора, който миналата година постигна най-големия успех в историята на българския тенис за Купа "Дейвис" - "Да, дължат се пари на състезателите за Купа "Дейвис" и Юнайтед къп". Това чувам и аз, достигат до мен такива информации".

"Не стана ясно и за още един много голям проблем, поставен от родители на деца, които имат да получват месечни средства, полагащи се от Министерството на младежта и спорта. БФТенис не предвижда в плана си тези средства, а те са по проект към ММС. Това е целево финансиране на най-добрите ни юноши, девойки... Наскоро се шумя доста за така наречената заплата на Антъни Иванов в плуването, която му се полага от Министерството на спорта. Илиян Радулов и Росица Денчева, които в момента са най-добрите ни тенисисти до 18 години, които ще играят на "Ролан Гарос" за юноши, няма да получават средства тази година. Те ще получават пари само за международния спортен календар, и то след като първо ходят по турнири, след което да предоставят документи какви пари са изхарчили.  

Стана ясно също, че в програмата за олимпийска подготовка, по която БФТенис кандидатства към спортното министерство, са включени всички които, са в топ 200 на световния тенис - мъже и жени. Първата ни ракета Григор Димитов обаче не е включен, не е търсен дори. Изтъкна се аргумент, че той преди години, когато е имал подобна възможност - да получава средства по програмата за олимпийска подготовка, екипът му е отказал. Да, може да се каже, че Гришо не взема пари, които му се полагат. Той не е потърсен дори, за да го попитат. Ако ги получи, например, може да ги преотстъпи на деца, които имат нужда", добави Коев.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!