ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Григор Димитров отпадна от "Уимбълдън" по изключително драматичен начин в маратонски мач, който започна вчера, а завърши чак днес, като играта продължи 4 часа и 4 минути. Първата ни ракета отстъпи на словенеца Грега Жемля в 5-сетово зрелище - 6:3, 6:7(4), 6:3, 4:6, 9:11.

Двубоят бе прекратен снощи заради проливния дъжд, излял се над Лондон и първоначално трябваше да бъде се доиграе днес от 13:30 часа. Подновяването му обаче се забави, тъй като отново заваля над английската столица.

В четвъртък Димитров стартира отлично срещата си със словенеца, печелейки първия сет с 6:3. Вторият бе за Жемля, който стигна до успех след тайбрек - 7:4.

Третият сет бе спечелен от българина с 6:3. Словенецът не се предаде и стигна до успех в четвъртия сет - 6:4.

При 9:8 в полза на 55-ия в света Жемля в петия сет срещата бе прекъсната снощи, защото над "Ол Инглънд Клуб" заваля дъжд. Малко след 15:30 часа днес мачът най-после беше подновен. Третият мачбол за Жемля дойде, след като при 30:30 Григор отново се подхлъзна лошо, както и вчера, когато контузи глезена си. Организаторите решиха да прекъснат мача за кратко, а след повторното подновяване на играта 22-годишният хасковлията успя с много трудности и три спасени мачбола да вземе подаването си и да изравни за 9:9.

Веднага след това българинът имаше златен шанс да реализира пробив при 30:40 в подаването на Жемля, но словенецът се измъкна с помощта на хубави сервиси. При 9:10 Григор отново сервираше за оставане в мача, но както и в предишното му подаване, допусна изоставане от 0:30. Димитров спечели следващите две точки, но се стигна до 30:40 и шести мачбол за словeнеца. При следващото разиграване българинът излезе на мрежата, но съперникът му реализира уинър с минаващ удар и сложи точка на продължилия 2 дни спор - (4 часа и 4 минути игра).

Григор направи 22 аса, а Жемля - 19. Българинът записа 60 уинъра - с 6 повече от словенеца, а броят на непредизвиканите грешки, допуснати от двамата бе почти равен - 34 за Димитров и 35 за съперника му. Хасковлията обаче реализира едва 2 от общо 18 възможности за пробив и това се оказа фатално за него.

Изявите на Гришо вчера, а и днес, от трибуните на живо наблюдава гаджето му Мария Шарапова, която по-рано също отпадна безславно от "Уимбълдън". Mаша гледаше невярващо как Димитров преклонява глава пред словенеца.

ma6a.jpg

Ако хасковлията се беше справил с Жемля, щеше да се класира за пръв път в кариерата си в трети кръг на Откритото първенство на Великобритания и щеше да има за съперник Хуан Мартин Дел Потро.

Гришо напуска турнира на сингъл с чек за 38 000 паунда от наградния фонд и 45 точки за ранглистата или точно толкова, колкото имаше да защитава през миналата година.

Все пак първата ни ракета продължава участието си на двойки на "Уимбълдън", където по-късно днес в спора за място на 1/8-финалите, заедно с партньора си Фредерик Нилсен, ще се изправят срещу поставените под №11 в схемата Ненад Зимонич и Жулиен Бенето.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ГРЕТА ЖЕМЛЯ 6:3, 6:7(4), 6:3, 4:6, 9:11

gri1.jpg

Първи сет

Българският тенисист започна мача по отличен начин. Той спечели подаването си, след което взе и това на Жемля, с което направи резултата 2:0. Григор стигна до трети пореден гейм, след като спечели сервиса си и предреши изхода на този първи сет.

До края двамата печелиха подаванията си и след 6:3 Димитров спечели сета. При 4:2 нашият тенисист успя да спаси три точки за пробив, с което обезкуражи словенеца.

Втори сет


Вторият сет започна с бърз гейм на 0 за Жемля – 0:1. Димитров обаче отвърна подобаващо. Той спечели своето подаване също на 0 и стигна до 1:1. Словенецът и Гришо продължиха с успешните си сервис геймове до 5:5.

В 11-я гейма на този втори сет Григор бе много близо до решителен пробив. Той успя да стигне до три брейк пойнта, но не успя да вземе нито един. В крайна сметка Женля стигна до успех и резултата стана 5:6. Димитров успя да докара нещата до тайбрек, след като спечели подаването си на 30.

В тайбрека дваамата спечелиха първите си сервиси, но при второто подаване на Григор Жемля стигна до минипробив. Двамата заложиха на мощни сервиси, което даде резултат. Стигна се до 6:4 в полза на поляка. Димитров застана на сервис, но направи двойна грешка и резултата бе изравнен – 6:3, 6:7.

Трети сет

Григор започна със силен сервис и безпроблемен гейм- 1:0. Жемля пък успя да спаси точка за пробив и изравни резултата в сета. Двамата спечелиха следващите си сервис геймове, а при 3:2 българинът стигна до решителен пробив – 4:2.

Гришо не срещна проблем при следващите си сервис геймове и затвори сета след 6:3 в своя полза.

Четвърти сет

Димитров и Жемля си размениха по два бързи гейма в началото – 2:2. При следващото подаване на словенеца Григор стигна до 6 брейк пойнта, но не успя да се възползва при нито един от тях.

Така се стигна до 4:5 в полза на словенеца,а българският тенисист застана на сервис. Жемля обаче стига до пробив и отново изравни резултата в мача – 2:2 сета.


gri6o_dajd1.jpg

gri6o_dajd.jpg

gri.jpg