Григор Димитров отпадна рано-рано от турнира в Рим. Най-добрият ни тенисист загуби от аржентинеца Хуан Мартин дел Потро още на старта след 6:3, 2:6, 3:6.

Първата ни ракета има 5 сблъсъка с този съперник. Кулата от Тандил води вече с 5:0 победи.  В последната им среща Дел Петро би с 6:4, 7:5 на полуфинал в Стокхолм.

Първият сет започна с реализиране на сервисите и на двамата тенисисти. При 3:2 Димитров попадна в трудна ситуация, след като губеше инициативата в разиграванията, но поведе с 40-30, а със сервис на линията сложи край на гейма. Решителен се оказа шестият гейм, в който Гришо проби. Делпо поведе 40-30, но последва лош контакт с топката от форхенд и аут – дюс. В следващото разиграване Григор избяга на форхенда си и пласира дълбок удар, след който последва грешка на Дел Потро. На брейкбола аржентинецът пласира форхенд в мрежата и сдаде подаването си.

После Димитров спечели сервирането си и дръпна убедително с 5:2. След бърз сервис гейм за Хуан дел Потро, първата ни ракета поведе набързо с 40-0 и затвори гейма, а с това и сета – 6:3!

Втората част протече при надмощие на аржентинеца. Дел Потро осъществи пробив за 0:2, а после направи още един за 0:4.

Дойде и български пробив. Гришо дръпна 30-0, а после пласира перфектна къса топка, на която Кулата от Тандил дори не успя да реагира. Така се стигна до 1:4.

В крайна сметка опитът на Дел Потро му позволи да вземе сета с 6:2 и се стигна до решителна трета част.

Димитров стана догонващ още от самото начало, но успяше да изравни до 3:3. 
Аржентинецът отново взе подаването си и поведе пак  - 3:4.  Много оспорван беше осмият гейм, в който Дел Потро прояви по-здрави нерви и триумфира след ужасна двойна грешка на Димитров. От яд Гришо направи на парчета ракетата си. Сервирайки за мача аржентинецът не трепна и се поздрави с успеха след 2 часа и 9 минути игра. 

Мартин ще се изправи в следващия кръг срещу Кайл Едмънд. Димитров пък вече се подготвя за "Ролан Гарос".