Арина Сабаленка от Беларус се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем, елиминирайки полякинята Магда Линет със 7:6(1), 6:2. 

24-годишната тенисистка, която се превърна в основен фаворит за спечелването на титлата на Аустрелиън Оупън 2023, е без загубен сет в десетте си мача от началото на годината, помитайки наред съперничките си, включително и в Аделаида, където спечели трофея. 

Непоставената Линет започна силно двубоя и проби още на старта, след което дръпна с 2:0, но Сабаленка бързо навакса изоставането, а до края на сета нямаше повече пробиви и се стигна до тайбрек. В него мощната Сабаленка бе безгрешна и взе откриващите шест точки, преди да се наложи със 7:1. 

Линет спечели откриващия гейм и на втората част, но с агресивна и точна игра Сабаленка спечели пет поредни гейма за аванс от 5:1. В следващия гейм полякинята отрази три мачбола на собствен сервис, но след това тенисистката от Беларус спечели мача на своето подаване след час и 33 минути игра.

В спора за титлата в събота Сабаленка ще се изправи срещу №25 в световната ранглиста Елена Рибакина (Казахстан). Шампионката от "Уимбълдън" надделя в другия полуфинал със със 7:6 (4), 6:3 срещу двукратната шампионка от Откритото първенство на Австралия Виктория Азаренка (Беларус). 

Сабаленка и Рибакина имат три мача помежду си до момента, като световната №5 спечели и трите. 

Резултати и програма на Australian open - мъже
Резултати и програма на Australian open - жени