Григор Димитров отпадна от турнира от сериите "Мастърс 1000" в Рим. Българинът загуби на осминафиналите от Тейлър Фриц след 2:6, 7:6 (11), 1:6. Срещата на централния корт в комплекса "Форо Италико" продължи 2 часа и 40 минути.

26-годишният американец спечели убедително откриващия сет, в който Гришо показа, че е измъчван от контузия. В началото на втория дори се наложи китката на лявата му ръка на българина да бъде превързана от физиотерапевта. Димитров стисна зъби и се бори доста и след 6:6 се стигна до тайбрек. Той се превърна в маратонски, а нашето момче го измъкна след 13:11. След успеха в него Гришо се разкрещя от кеф, но в третия сет бързо беше отказан от Фриц. Американецът изцяло доминира и след 6:1 грабна победата и продължава напред. На 1/4-финалите той ще се изправи срещу Александър Зверев или Нуно Боржеш.

Припомняме, че в последните дни Гришо елиминира от турнира в Рим японеца Йошихито Нишиока със 7:5, 6:4, след което и Теренс Атман от Франция със 7:6(3), 6:3, въпреки че още в първия гейм на последната среща хасковлията стъпи накриво и падна на корта, след което продължи, но очевидно изпитваше болежки.

Това беше трети мач между Димитров и Фриц. №13 в световната ранглиста вече води с 2:1. Предишните им срещи отново бяха на клей. В Мадрид през 2019 г. американецът надделява със 7:6(8), 7:6(4), а през миналата година Григор ликува след 3:6, 7:5, 7:6(2) на полуфиналите в Женева.

Следващият турнир на Гришо е Откритото първенство на Франция - "Ролан Гарос", което започва на 26 май в Париж. 

TEЙЛЪР ФРИЦ - ГРИГОР ДИМИТРОВ 6:2, 6:7(11), 6:1

ПЪРВИ СЕТ 
Димитров поведе с 30:15 на свой сервис, но след това направи ранна двойна грешка и така се стигна до 30:30. Фриц сгреши къса топка и я изпрати в мрежата, а Гришо успя без проблеми да вземе първия гейм. Американецът отговори с гейм на нула и изравни - 1:1.

Българинът имаше сериозни проблеми при следващия си сервис-гейм, пред Фриц се откриха два шанса за пробив и той се възползва, повеждайки с 2:1. Гришо показа страхотна игра на ретур и с майсторска къса стигна до 30:15, след това и до 40:15, а с това и два шанса за връщане на пробива. 26-годишният американец все пак се измъкна от трудната ситуация и дръпна с 3:1. 

Григор след това направи двойна грешка и трябваше да спасява два брейк пойнта, за да спечели сервис-гейма си за 2:3. След топка в аут на Фриц Димитров получи още една възможност да върне пробива. Непредизвикана грешка на хасковлията обаче направи резултат в гейма 40:40. Българинът пусна къса топка, която кацна на линията и противникът му не успя да я настигне. След това обаче Гришо не съумя да се възползва и от третия си брейк пойнт. Впоследствие изпусна още два шанса да върне пробива и в крайна сметка Фриц взе разиграването си за 4:2. Американецът доминираше в следващите два гейма и спечели първия сет с 6:2. 

ВТОРИ СЕТ 
Григор започна силно и спечели подаването си за 1:0. Добрата серия на българина продължи и в сервис-гейма на Фриц. Българинът дръпна с 30:0, а малко след това си осигури осми брейкбол в мача. Американецът обаче сервира отлично и се измъкна, изравнявайки на 1:1. 

Гришо изостана с 0:30 на своя сервис-гейм, стигна се до изравняване, след което първата ни ракета успя да вземе още две точки и обърне гейма - 2:1. Още в следващия Димитров стигна до нова отлична възможност за пробив. Той обаче сгреши смач на опразнен корт, а след това два хубави сервиса на Фриц спасиха подаването му. Последва бърз сервис гейм на сметката на Григор и 3:2 в негова полза. Американецът отговори с гейм на нула - 3:3. Димитров също беше отличен и за първи път от началото на мача успя да вземе гейм на нула, повеждайки с 4:3. Размяната на геймове продължи до 6:6 и се стигна до тайбрек.

Той започна с точка за Григор и минипробив за 2:0. Американецът намали на 1:2, но бекхенд по правата на Димитров го принуди да сгреши и резултатът стана 3:1 за нашето момче. В следващото разиграване Гришо прати топката в аут и Фриц върна минипробива - 2:3. 

Димитров веднага отговори и с елегантен завършек на мрежата отново си осигури минипробив аванс. Фриц намали на 3:4, но след две поредни добри излизания на мрежата Гришо дръпна с 6:3, осигурявайки си три сетбола. Противникът му неутрализира два от тях на свой сервис - 5:6, след което последва двойна грешка на българина и изравняване - 6:6. Много интригуващият спор продължи до 9:9, след което Фриц за първи път от началото на срещата направи двойна грешка. Така пред Григор се откри отлична възможност да спечели сета. Българинът обаче отново сгреши и американецът изравни - 10:10, а след това и 11:11. 

Осем сетбола (общо 10 от началото на мача) бяха нужни на Гришо да измъкне успеха в тайбрека с 13:11 и да изпрати срещата в решителна трета част. 

 

ТРЕТИ СЕТ 
Последната част започна по-добре за Фриц, който осъществи ранен пробив, затвърден впоследствие с гейм на нула - 3:0. Втори пробив тотално матира Гришо, който отстъпи с 1:6 и приключи участието си в Рим.  

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!