Григор Димитров постигна трудна победа с 3:1 сета срещу световния №142 Иржи Лехечка в мач от първия кръг на Australian Open. Българинът елиминира чеха след 6:4, 4:6, 6:3, 7:5 и продължава напред. Съперник на Григор във втория кръг ще бъде Беноа Пер.

Димитров беше колеблив в срещата си с 20-годишния Лехечка, но все пак не допусна изненада и успя да го победи за 2 часа и 48 минути, класирайки се напред. Така Димитров за 11-и път в кариерата си преодоля първия кръг на Australian Open.

Това бе първи мaч между двамата, а за чеха дебют в основна схема на турнир от Големия шлем. Лехечка преодоля Макс Пърсел, Майкъл Мо и Дмитри Попко в квалификациите, за да се класира в първия кръг.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

30-годишният Димитров вкара 33 уинъра и направи 29 непредизвикани грешки, докато съотношението на Лехечка по тези показатели бе 50 срещу 58. Чехът записа повече асове - 10 срещу 8 за българина.

Григор реализира само три от 12-те си възможности за пробив, но това се оказа напълно достатъчно, тъй като Лехечка оползотвори едва един от своите осем брейкпойнта. 

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ИРЖИ ЛЕХЕЧКА 6:4, 4:6, 6:3, 7:5

ПЪРВИ СЕТ
Григор започна колебливо и позволи на съперника да стигне до три поредни брейкпойнта още в откриващата част на мача. Те обаче бяха спасени и българинът в крайна сметка спечели подаването си - 1:0. Лехечка поведе с 40:0, затруднявайки Димитров със сервиса си, и възстанови равенството след неуспешен опит на Григор за къса топка - 1:1.

Димитров беше безупречен в третия гейм и първата почивка дойде при 2:1. В следващата част българинът стигна до две поредни точки за пробив, но те бяха спасени от Лехечка. Гришо пропусна още един брейкпойнт, а впоследствие непредизвикана грешка от негова страна доведе спора до изравняване - 2:2.

Димитров бързо взе подаването си, като в петия гейм успя да запише първия си ас в мача и да поведе с 3:2, след което и чехът също постигна своето - 3:3. Световният №28 отвърна с гейм на нула за 4:3, но Лехечка веднага му отвърна - 4:4. След това българинът спечели убедително гейма си за 5:4, а с постигнат първи пробив в срещата взе първия сет - 6:4.

ВТОРИ СЕТ
И в началото на тази част на Гришо му се наложи да спасява три точки за пробив, но и този път устоя на натиска на чеха и поведе - 1:0. Лехечка изравни с гейм на нула - 1:1. Българинът успя да се възползва максимално от непредизвиканите грешки на съперника, за да спечели третия гейм - 2:1. 

Григор изпусна първите две възможности за пробив в четвъртия. Българинът показа стабилна игра от дъното на корта, но Лехечка и в двата случая, които се откриха пред Димитров, успя да му се противопостави и да не му позволи да се стигне до пробив. В крайна сметка чехът изравни - 2:2. С гейм на нула Гришо поведе с 3:2. 

Димитров изпусна нови две възможности за пробив в шестия. Лехечка допусна много непредизвикани грешки, но Григор не успя да се възползва от възможностите, които се откриха пред него и в крайна сметка чехът се измъкна - 3:3. 

20-годишният Лехечка блесна с отлични уинъри в седмия гейм на втория сет. Чехът стигна до два брейкпойнта при 40:15, а след двойна грешка на Димитров, успя да осъществи първия пробив във втория сет, за да поведе с 4:3. В следващите минути Димитров беше доста неубедителен, а Лехечка затвърди пробива си и поведе с 5:3. 

Гришо успя да намали изоставането на 4:5, но след това Лехечка беше солиден при подаванието си и спечели втория сет - 6:4. 

ТРЕТИ СЕТ
Гришо стартира отлично тази част, спечелвайки с гейм на нула - 1:0. Нашето момче принуждаваше Лехечка да прави непредизвикани грешки и във втория гейм, в който успя да го пробие - 2:0. Григор продължи да доминира преднината му набъбна на 3:0.

След това Димитров имаше възможност за втори пореден пробив, след като Лехечка допусна двойна грешка при 30:30, но не успя да се възползва от отличния шанс и чехът намали изоставането - 3:1.

Двамата спечелиха следващите три гейма на нула и Димитров вече водеше с 5:2, правейки сериозна крачка към спечелването на третия сет. Чехът намали на 5:3, а в деветия гейм на тази част Григор стигна до два поредни сетбола след няколко много добре изградени атаки. Първият бе пропуснат след неточен форхенд по диагонала, но след това Лехецка също изпрати топката в аут след атака от основната линия и така първата ни ракета се наложи в третата част с 6:3. 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Лехечка допусна много сериозни грешки, от които Гришо обаче не успя да се възползва и това позволи на чеха да поведе - 0:1. Резултатът бързо бе изравнен, след като Димитров охлади ентусиазма на 20-годишния чех с гейм на нула. Последва размяната на геймове - 3:3. 

В седмия бекхендът на българина на няколко пъти го предаде и това позволи на Лехечка да поведе в резултата за четвърти път от началото на сета - 3:4. Хасковлията се озова в сложна ситуация, след като допусна двойна грешка при 15:15, но успя да запази самообладание и отново спечели подаването си, подпомогнат от две грешки при бекхенд на Лехечка - 4:4.

Чехът блесна с отлично представяне на свой сервис и се доближи до спечелването на сета - 4:5. След това Димитров също демонстрира силна игра, за да се стигне до 5:5. Eдинадесетият гейм в тази част се оказа решаващ. Нашето момче успя да осъществи пробив и да поведе с 6:5. Българинът се наложи да отразява един брейкпойнт, а след това изпусна и един мачбол, но успя да реализира втората възможност, която му се откри, за да спечели четвъртия сет със 7:5, а с това и срещата, класирайки се напред. 

Снимки: Profimedia.bg