Григор Димитров привлича вниманието в Австралия, където за първи път в кариерата си достигна до 1/4-финал на турнир от Големия шлем. Българинът заслужи мястото си в Топ 8 на надпреварата в Мелбърн, след като по-рано днес елиминира испанеца Робертo Баутиста-Агут с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4 и му предстои спор с Рафаел Надал, който пък се справи с Кей Нишикори. Очакваният с огромен интерес спор за място на 1/2-финала между световния №1 и българина ще се състои в сряда, а началният час ще стане ясен във вторник сутрин.

След победата над Баутиста-Агут Гришо сподели очакванията си за двубоя с Надал. Хасковлията също така сподели, че ключовото нещо за успеха му е търпението.

Представяме ви изказването на българина на пресконференцията след днешната му победа:

- Вече си с два кръга по-напред в сравнение с досегашното си най-добро постижение на турнирите от Големия шлем. Доволен ли си от достигането си толкова далеч, как ще подходиш към предстоящия мач с Надал?
- Първо, наистина съм много щастлив, че съм на 1/4-финал, но това в никакъв случай не ме задоволява. Бих казал, че работих наистина много здраво в последните няколко години, особено в паузата между двата сезона. Така че е хубаво да се види добър резултат от положените усилия, но специално за днешната победа, просто съм развълнуван. За предстоящия 1/4-финал - наистина го очаквам с нетърпение. Просто искам да се поставя в добра позиция, за да играя по-често подобни мачове. За това работя и това е целта ми. В крайна сметка това е просто един мач.

- Как се чувстваш физически, достигайки за първи път толкова далеч в турнира?
- Няма проблеми. Сега, както след всеки мач, предстоят малко процедури по възстановяването. Следвам протокола. По отношение на тялото, всичко засега е добре.

- Когато всички очакват от теб да продължиш напред, самият ти трябва ли да останеш спокоен?
- Според мен в повечето време търпението е ключово, не само в спорта, но и в живота. Да играя тенис е нещото, което винаги съм искал да правя. Започнах да играя в доста ранна възраст. Така че дали ми харесва или не, търпението е една от най-важните съставки, за да станеш добър.

- Преди няколко години изигра много тежък мач срещу Надал в Ротердам. Не знам дали сте се срещали оттогава насам. Какво бе чувството да се изправиш срещу него тогава и какво очакваш сега?
- Всички сме наясно, че той е спечелил много титли от Големия шлем. Той е изумителен тенисист. Той е Рафа и всеки го познава. Аз играя, за да се поставям в позиция да се изправям срещу тези момчета. През последните години имах още няколко тежки двубоя срещу него. На два пъти се срещнахме, но все нещо не ми достигаше. Доволен съм от преставянето си до момента и смятам, че имам добри шансове.

- Защо играеш бекхенд с една ръка?
- Защо? Защото никога не съм знаел как да го изпълнявам с две ръце. Баща ми ме научи как да играя с една ръка. В момента той продължава да тренира децата да изпълняват бекхенд и с две ръце, но аз никога не съм бил заинтересован. Това е един от неговите любими удари и може би това е причината да ме научи да играя по този начин.

- Хубаво ли е да видиш, че седем играчи, изпълняващи бекхенда с една ръка, приключиха изминалия сезон в Топ 20. Ти остана извън първата двайсетица, но скоро попадаш в нея.
- Да, страхотно е.